Kan arbetsgivaren säga upp arbetstagare och ersätta dessa med konsulter?

Hejsan!

Jag arbetar som natt-sjuksköterska åt en kommun i Sverige. Vi har precis blivit informerade om att en omorganisation är på gång, där man ämnar säga upp oss "kommun-syrror" för att istället ta in ett konsultföretag för att sköta exakt samma arbete. Således ingen nedläggning av själva verksamheten, insatserna och patienterna finns kvar i samma utsträckning. Kan arbetsgivaren verkligen åberopa arbetsbrist som grund för uppsägning/omplacering då? Vänligen

Lawline svarar

Hej!

Jag beklagar verkligen din och dina kollegors situation. Mycket arbetsrätt regleras idag via kollektivavtal, annars gäller reglerna i lag om anställningsskydd som jag får utgå från (förkortad LAS).

Inför uppsägning: saklig grund?

- Arbetsbrist
Arbetsgivaren måste ha saklig grund vid uppsägning. En sådan grund kan som du nämnt vara arbetsbrist (7 § LAS). Det behöver då inte röra sig om en faktisk brist på arbete utan det kan räcka att arbetsgivaren avser att bedriva verksamheten på något annat sätt. Eftersom arbetsgivaren har så kallad "företagsledningsrätt" är det också denne som ensam beslutar om verksamhetens organisation.

- Omplacering

Precis som du säger har arbetsgivaren då en omplaceringsskyldighet som är en förutsättning för att uppsägningen ska anses sakligt grundad. Arbete kan då erbjudas i princip vart som helst inom verksamheten. Först när arbetsgivaren utrett att sådan omplaceringsmöjlighet inte finns, eller att arbetstagaren tackat nej till ett skäligt jobberbjudande finns saklig grund för uppsägning.

- Turordning

I de fall arbetsgivaren med saklig grund har för avsikt att säga upp arbetstagaren gäller turordningsreglerna (22 § LAS). Den som arbetat kortast får då gå först.

Efter uppsägning: företrädesrätt?

- Företrädesrätt

Om arbetsgivaren med saklig grund har sagt upp arbetstagaren med saklig grund och uppfyllt sin omplaceringsskyldighet, samt sagt upp arbetstagarna i enighet med turordningsreglerna, gäller istället företrädesrätten (25 § LAS). Företrädesrätten avser då företräde till återANSTÄLLNING. Det krävs då att det rör sig om en faktisk anställning. Eftersom inhyrd personal inte är anställd på företaget står det inte i strid med företrädesrätten - då ingen annan anställts.

- Fackförbund

Innan uppsägning har arbetsgivaren en förhandlingsskyldighet med arbetstagarorganisation, varesig det finns kollektivavtal med förbundet eller om arbetstagaren själv är medlem i förbundet (29 § LAS och 11 § MBL).

Sammanfattningsvis…

Arbetsgivaren har alltså genom sin företagsledningsrätt en möjlighet att välja hur denne vill sköta verksamheten, såsom att istället hyra in personal. Det kan finnas situationer där det föreligger omständigheter som innebär att inhyrning av personal bör betraktas som ett otillåtet kringgående av företrädesreglerna (AD 2003 nr 4). Det ska då röra sig om ett tydligt försök att kringgå reglerna i LAS. Som du säkert förstår är det svårt att bevisa…

Mina råd

Jag råder dig att ta kontakt med ett fackligt ombud på din arbetsplats. Om ett ombud inte finns kan du direkt kontakta den fackförening som har kollektivavtal med arbetsgivaren, eller om du är medlem i ett förbund själv. Utöver det finns det tyvärr i nuläget inte mycket att göra...

Hoppas dock att allt löser sig för dig och dina kollegor på något vis. Lycka till och hoppas det här var svar på din fråga!

Sara HillRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Uppsägning och avskedande ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000