Kan arbetsgivaren avsluta en provanställning pga sjukdom?

FRÅGA
Hej!Jobbar för tillfället på en nyöppnad butik som opererar under Handelskollektiv avtal, samt så är jag och samtliga anställda provanställda t.om 1 Juli. Vid ett personalmöte fick vi rakt ut höra att om vi blir smittade av Coronaviruset lär vår anställning upphöra. Jag förstår att en provanställning mer eller mindre innebär att jag som privatperson saknar de flesta rättigheter som jag hade haft vid en tillsvidare anställning, men är detta lagligt? Speciellt då jag med största sannolikhet, i ett smitto-scenario, att detta hade skett under arbetstid och på arbetsplatsen ifråga.Tack på förhand
SVAR

Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Kan arbetsgivaren avsluta en provanställning på grund av att den anställde fått Coronaviruset?
Allmänt gäller att en arbetsgivare kan avsluta en provanställning när som helst under prövotiden och behöver inte ens ange skälen till varför den anställde inte får arbeta kvar. Det går alltså att avsluta en provanställning utan att den anställde har gjort något fel.

Det enda skydd man har som provanställd är rätten att arbeta kvar två veckor från dess att beskedet har lämnats till dig.

Svaret på din fråga är att arbetsgivaren säkert får avsluta provanställningen om en anställd blir smittad av Coronaviruset. Mitt svar baserar jag på att lagstiftningen just nu ser ut så att arbetsgivaren inte ens behöver ge ett skäl till anställningens upphörande och man som anställd behöver inte ha gjort något fel. Som provanställd har man inte speciellt mycket skydd mot uppsägning utan det är endast rätten att få arbeta kvar två veckor.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Emma Liberg
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Uppsägning och avskedande (1600)
2020-09-14 Kan jag säga upp mig utan uppsägningstid?
2020-09-12 Har jag rätt till lön under hela uppsägningstiden?
2020-09-11 Har arbetsgivaren rätt att säga upp mig?
2020-09-09 Förlorar jag företrädesrätten om jag tackar nej till ett erbjudande om återanställning?

Alla besvarade frågor (84216)