Kan arbetsgivaren ändra mina arbetstider från dagarbete till skiftarbete utan mitt samtycke?

Hej,jag har jobbat som busschaufför inom samma företag i 34 år. För 15 år sedan utlystes en tjänst som skolbusschaufför som jag sökte och fick.Arbetstiderna var mån-fre dagtid. Skolbusstrafiken har minskat varvid jag sen aug.2018 varvat skolbusskörning i huvudsak och fyllt på med körning på länet. Tidigare mornar men fortsatt mån-fre. Nu har jag kommit hem från 3 veckor semester, då har arbetsgivaren helt ändrat mitt schema, till skiftarbete, jobb på helgerna, väldigt tidigare mornar( börja jobba t.ex 04.18) och även jobba sena kvällar/ nätter. Allt detta utan någon diskussion med eller information till mig.Jag är förtvivlad, vad ska jag göra? Vilka rättigheter har jag att försvara och behålla min skolbusstjänst? Tacksam för svar, vänligen

Lawline svarar


Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag vill börja med att säga att, eftersom jag varken har sett ditt anställningsavtal eller kollektivavtal (om du är ansluten till facket) kommer jag inte kunna ge dig något klart svar på din fråga.

Tillämpliga lagar i dit fall är arbetstidslagen(ATL), medbestämmandelagen(MBL).

En allmän princip inom arbetsrätten är att arbetstagaren ställer sin arbetskraft till förfogande mot att arbetsgivaren är skyldig att betala ersättning till arbetstagaren för dennes arbete. Detta innebär att arbetstagaren åläggs arbetsskyldighet och lydnadsplikt gentemot arbetsgivaren.

Arbetsgivarens omplaceringsrätt (§ 32-befogenheter)

Arbetsgivarens så kallade § 32-befogenheter innefattar rätten att leda och fördela arbetet, och fritt säga upp, så länge det inte är att anse som ett skiljande från anställningen. Denna rätt gäller som en allmän rättsgrundsats för alla anställningsavtal, samt som en dold klausul i alla kollektivavtal. Vissa arbetsledningsbeslut, exempelvis omplaceringar ska föregås av förhandling (11-14 §§ MBL). Arbetsgivaren är då skyldig att förhandla med facket som denne är bunden till genom kollektivavtal, om arbetsgivaren inte är ansluten till något kollektivavtal ska arbetsgivaren ändå diskutera med din fackförening innan denne fattar ett beslut om omplacering, under förutsättning att du är med i facket.

Arbetstagarens arbetsskyldighet

Arbetstagarens arbetsskyldighet sammanfaller med arbetsgivarens omplaceringsrätt. Arbetsgivaren har rätt att omplacera arbetstagare "fritt" inom ramen för arbetsskyldigheten. Omplacering kan sägas ske när arbetsgivaren varaktigtförändrar en arbetstagares:

Arbetsuppgifter (VAD?), eller

Arbetsplats (VAR?), eller

Arbetstid (NÄR?)

Om arbetsgivaren ensidigt vill förändra innehållet i anställningsavtalet, exempelvis omplacera arbetstagaren utanför arbetsskyldigheten så ses detta som ett skiljande från tjänsten som kan prövas rättsligt i domstol.

Hur bestäms arbetsskyldigheten?

- Kollektivavtal – det kan ex. i kollektivavtalet finnas bestämmelser som påverkar arbetsskyldighetens gräns

- Det personliga anställningsavtalet – kan ex. innehålla bestämmelser om att arbete endast får ske dagtid

- Allmänna rättsgrundsatser/praxis – här gäller främst 29/29-principen, en grundläggande regel som ger en väldigt vid arbetsskyldighet för arbetstagaren.

Principen har tre moment:

1. Det ska vara arbete för arbetsgivarens räkning

2. Arbetet ska ha ett naturligt samband med arbetsgivarens verksamhet

3. Det ska falla inom arbetstagarens allmänna yrkeskvalifikationer.

Arbetstid

Vad gäller arbetstiden gäller en ensidig rätt för arbetsgivaren att förlägga denna inom arbetstidslagens gränser. Arbetstiden brukar regleras i kollektivavtal.

Rättsfallet AD 1979 nr 66 gällde en arbetstagare som blivit omplacerad från att jobba dagtid till att jobba natt. Här kom arbetsdomstolen fram till att arbetsledningsrätten inte innefattar en obegränsad och under alla förhållanden rätt att totalt ändra arbetstidsförhållandena.

Bestämmelserna om arbetstid i arbetstidslagen är dock semidispositiva, vilket innebär att de är tillämpliga bara om det inte har träffats någon bestämmelse om detta i kollektivavtal.

Alla arbetsgivare som anlitar arbetstagare ska lämna arbetstagare besked om ändringar i fråga om den ordinarie arbetstidens förläggning minst två veckor i förväg. Sådant besked får dock lämnas kortare tid i förväg, om verksamhetens art eller händelser som inte har kunnat förutses ger anledning till det (12 § ATL).

I den dygnsvila alla arbetstagare har rätt till ska tiden mellan midnatt och klockan 5 ingå. Avvikelse får göras, om arbetet med hänsyn till dess art, allmänhetens behov eller andra särskilda omständigheter måste bedrivas mellan dessa tider (13 § 2 st. ATL). För att arbetsgivaren ska få förlägga arbetstid mellan 00-05 krävs att arbetsmiljöverket meddelar dispens från 13 § 2 st. ATL(nattdispens), under förutsättning att detta inte har reglerats i kollektivavtalet.

Bedömningen i ditt fall

Som redogjorts för ovan har du som arbetstagare en långtgående arbetsskyldighet mot arbetsgivaren, vars omplaceringsrätt är vid. Eftersom du kommer utföra samma typ av arbetsuppgifter har jag svårt att se att det faller utanför din arbetsskyldighet, och att du därmed kan pröva omplaceringen rättsligt i domstol. Tyvärr har jag inte möjlighet att ge dig något klart svar på frågan, eftersom jag varken har sett ditt personliga anställningsavtal eller vet om du är medlem i facket. Sett enbart till 29/29-principen är min bedömning att omplaceringen faller inom arbetsskyldigheten, eftersom du fortfarande utför arbete åt din arbetsgivare, och det har ett naturligt samband med arbetsgivarens verksamhet och faller inom dina allmänna yrkeskvalifikationer då du kommer utföra samma typ av arbetsuppgifter som innan.

Arbetsgivarens förhandlingsskyldighet

Möjligt är dock, att arbetsgivaren har brutit mot förhandlingsskyldigheten i MBL, om denne, du själv eller båda är bundna av kollektivavtal. Här finns dock ingen skyldighet för arbetsgivaren att förhandla med dig, utan förhandling sker mellan facket och arbetsgivaren.

Nattjobb

En ytterligare möjlighet är att arbetstidens förläggning strider mot arbetstidslagens bestämmelser om nattarbete. Jag kan dock tänka mig, utan att ha någon grund för detta, att det reglerats i ditt kollektivavtal eller att det enligt branschpraxis är tillåtet att förlägga arbetstiden under dessa timmar. Se exempelvis undantaget i 13 § 2 st. ATL, som anger att arbetet, om det med hänsyn till dess art eller allmänhetens behov måste bedrivas mellan dessa tider. Det måste anses föreligga ett behov från allmänhetens sida att ha möjlighet till kollektivtrafik även under dessa timmar på dygnet.

Slutsats

Slutligen är min bedömning att dina möjligheter att behålla din tidigare anställning och arbetstider är små, i alla fall enligt MBL och ATL. Jag råder dig att se till ditt anställningsavtal och eventuella kollektivavtal och titta på om det finns något som begränsar att du omplaceras till skiftarbete. Du kan dessutom ta kontakt med din fackliga organisation, om du är ansluten till någon sådan.

Vänligen,

Rådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Uppsägning och avskedande ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000