Kan ansöka om betalningsföreläggande för att få skuld betald

2019-07-29 i Fordringar
FRÅGA
Jag och min sambo gick ifrån varandra och jag stod på ett lån åt honom på 300.000kr.Vi skrev ett skuldebrev när vi flyttade ifrån varandra.Han skulle lösa det sista maj som stod på skuldebrevet.Han vägrar nu lösa lånet och säger att han inte får ta ett lån för att lösa det jag står på.Vad kan jag nu göra?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ifall någon inte vill betala tillbaka en skuld finns det två olika vägar man kan ta för att försöka få betalt.

Ett sätt att försöka få en skuld betald är genom att ansöka om ett betalningsföreläggande hos kronofogden. Det finns dock ingen garanti för att man kommer få betalt. Kronofogden har nämligen ingen rätt att besluta huruvida en skuld faktiskt föreligger eller inte då det endast är domstolar som har denna befogenhet. Kronofogden kommer istället att vända sig till din ex-sambo som får en möjlighet att bestrida din ansökan om betalningsföreläggande (25 § lag om betalningsföreläggande). Om din ex-sambo bestrider skulden kommer kronofogden att fråga om du vill skicka ärendet vidare till domstol eller ej (33 § lag om betalningsföreläggande). Ifall skulden inte bestrids inom rätt tid kommer kronofogden att ge ett utslag i enlighet med din ansökan som sedan kan användas för att driva in skulden (42 § lag om betalningsföreläggande).

Du kan ansöka om betalningsföreläggande här. Ansökan kostar 300 kr och du kan i din ansökan begära att din motpart ska betala ersättning för ansökningskostnaden (17 § lag om betalningsföreläggande).

Ditt andra alternativ är att vända dig direkt till domstol och väcka talan.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Josefin Tegnvallius Boklund
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
A24 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-30 07:05
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Fordringar (600)
2019-10-16 Kan man ansöka om betalningsföreläggande trots att motparten redan har bestritt betalningsansvar?
2019-10-13 Hur kan jag få betalt för en muntlig fordran?
2019-10-09 Vad menas med sakrättslig verkan?
2019-10-02 Återbetalningsskyldighet vid felbetalning?

Alla besvarade frågor (73826)