Jämkning testamente

2017-01-30 i Arvsordning
FRÅGA
HejVi är två systrar. Vår far avled. Han har inte bott med vår mor på över 30 år och de var aldrig gifta. Han var gift med en annan kvinna i ungdomen och de kunde aldrig skilja sig pga lagen i hemlandet. Den tidigare frun vet vi ingenting om, inga uppgifter finns om henne, inte ens namn, varken hos oss eller hos Skatteverket. Hon har aldrig bott i Sverige eller framträtt på något sätt. Nu har vår mor sagt att hon har ett papper som far skrev innan han dog, ett testamente. I det ska det visst stå att mor får allt han har och äger, personliga ägodelar och värdeföremål - allt. Vi barnen, jag och min syster, kan endast få det när hon dör. Min mor är inte så gammal men behöver ständigt hjälp för samtliga behov från hemtjänsten. Hon kommer att behöva att vi administrerar allt och sköter det samt betalar kostnader för förråd (henes pension räcker inte till något) och i arvet finns det bl.a en konstsamling som ingen kan ha hemma hos sig. Kommer jag och syster att behöva göra detta arbete att sköta pappas arv utan tillgång till något? Är det så att inte ens hälften av arvet tillfaller oss barn? Eller gäller bröstarvingars rätt till halva arvlott ÖVER vad som står i testamentet?Tacksam för snabbt svar!
SVAR

Hej och tack för att ni vänder er till Lawline med er fråga.

Eftersom era föräldrar inte var gifta har er mor inte någon legal arvsrätt efter er far, 3 kap 1§ Ärvdabalken. Eftersom de inte var gifta har ni rätt till er laglott direkt. Laglotten är halva arvslotten, 7 kap 1§ Ärvdalbalken. Eftersom ni är två syskon har ni alltså rätt till 25% av arvet var. För att få ut er laglott ska ni kräva jämkning av testamentet, 7 kap 3§ Ärvdabalken.

Jag kan inte säkert säga vad som gäller med er pappas legala fru utan råder er att kontrollera detta vidare så att hon inte göra något anspråk senare. Hon har ingen legal arvsrätt, men däremot ska bodelning göras innan arvskifte eftersom de är gifta.

Sara Aspelin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1636)
2021-07-21 Vilka har rätt till arv efter en ogift person?
2021-07-20 Hur fördelas arvet mellan bröstarvingar?
2021-07-20 Hur ser den svenska arvsordningen ut?
2021-07-20 Ärver änka sin svärförälder?

Alla besvarade frågor (94159)