Jämkning på testamente

2017-09-30 i Laglott
FRÅGA
Hej!Min och min brors mormor gick bort i somras. Då vår mamma gick bort för 14 år sedan är ju vi arvingar till mormor. Mormor hade inte mycket pengar men hon sålde en lägenhet 2013 när hon togs in på ett dementboende. Samma dag som försäljningen gick igenom skrev mormor ett testamente där det står att vår mammas två syskon fick dela på allt som blev över efter att skatten var betald. Detta skrev som en gåva till syskonen. Dvs där lämnades inga pengar till vår mamma (som då i och för sig inte levde). Testamentet är bevittnat av två personer men bara med namnteckningar där man endast kan tyda ett av namnen. Där finns inga namnförtydliganden eller andra uppgifter på de som bevittnade testamentet. Dessutom var ju min mormor dement och hur kan det påverka det hon skrev i testamentet? Kan mormor ge bort i princip alla sina pengar till de två kvarvarande syskonen utan att ta hänsyn till sin bortgångne dotter? Och finns det något sätt vi kan få upprättelse för vår mamma?
SVAR

Hallå där! Vi på Lawline tycker det är kul att du vänder dig hit.
Jag ska försöka besvara din fråga så gott jag kan.

Angående underskrift
För att ett testamente ska vara giltigt så behöver det vara två vittnen när testator (din mormor) skrev på testamentet. Det stadgas i ärvdabalk (ÄB) 10kap 1§. Vittnenas underskrift är underodnat, vilket betyder att sålänge de var närvarande vid testamentets uppförande så är testamentet ändå giltigt.

Angående demens
Demens hindrar dig inte från att skriva ett testamente eftersom det finns stunder där man kan tänka klart. Det som är viktigt är att din mormor förstod vad hon gjorde när hon skrev testamentet. Om hon inte gjorde det så kan det vara skäl till att ogiltighetsförklara testamentet. För att bedöma om hon förstod det eller inte är en ren bevisfråga.

Angående arv
Ni är bröstarvingar, vilket betyder att ni har rätt till arv. Eftersom eran mormor testamentera bort eran del, så kan ni enligt lag endast få hälften av arvet ni egentligen skulle få, detta kallas laglott (ÄB 7kap 1§). För att få ut detta arv behöver ni påkalla jämkning av testamente inom 6 månader då ni fick reda på testamentets skrivelse. Detta ska ni göra var för sig. Om inte ni gör det inom 6 månader så är det försent och testamentet ska gälla.

Jag rekommenderar er att påkalla jämkning så snabbt som möjligt. Detta gör ni genom att göra anspråk mot testamentstagare, detta görs smidigast genom brev med datum på. Det kan även göras via tingsrätten, detta gör ni lättast genom en advokat eller så kan ni gå dit själva och få hjälp med det praktiska. Kom ihåg att ni måste göra detta var för sig.

Allt gott!

Binh Tran
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?