Jag undrar om jag skulle omkomma hur mitt arv delas upp. Jag har min mamma, pappa, bror och min styvsyster?

2019-09-06 i Arvsordning
FRÅGA
Hej. Jag undrar om jag skulle omkomma hur mitt arv delas upp. Jag har min mamma, pappa, bror och min styvsyster?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Svaret på din fråga finner vi i andra kapitlet ärvdabalken (ÄB) där den legala arvsordningen är stadgad. Utifrån din fråga tolkar jag det som att du inte har några bröstarvingar (barn) och heller inte är gift.

Eftersom du inte har några bröstarvingar så kommer dina föräldrar enligt 2 kap 2 § ÄB att ärva hälften var av din kvarlåtenskap. Föräldrarna tillhör den andra arvsklassen och bröstarvingar den första. När det inte finns några arvingar i den första arvsklassen går man vidare till den andra arvsklassen för att finna eventuella arvingar där. Om båda dina föräldrar är i livet vid din bortgång ärver de således hälften vardera. Syskon tillhör också den andra arvsklassen men arv till syskon aktualiseras endast om någon av arvlåtarens (i det här fallet du) föräldrar inte lever. Arvlåtarens syskon som även är avkomlingar till den avlidna föräldern ärver då dennes del istället.

Hoppas du fick svar på din fråga.

Vänligen,

Astrid Niva-Lindmark
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
ZR42Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-07 11:47
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1232)
2019-09-22 Kan syskonbarn ärva?
2019-09-20 Farbror ger pengar till endast 1 av sina syskonbarn, kan det bli rättsprocess?
2019-09-14 Är det jag eller våra barn som ärver efter min hustru?
2019-09-12 Avliden bröstarvinge

Alla besvarade frågor (72980)