Jag ska börja jobba inom hemtjänsten, vilka dokument ska arbetsgivaren ge mig?

Hej

Ett hemtjänstföretag vill anställa mig.

Vilka dokument skall dom ge mig Försäkring etc något med pensionsmyndigheten ??

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

När man blir anställd, vilka dokument ska arbetsgivaren ge till en?

När man ingår ett anställningsavtal kan det göras antingen muntligen eller skriftligen. Ett muntligt anställningsavtal är lika giltigt som ett skriftligt, men muntliga avtal är svårare att bevisa, så därför är det att rekommendera att man ber arbetsgivaren att få ett skriftligt anställningsavtal.

Enligt 6 c § Lag om anställningsskydd (här) ska man senast en månad efter att anställningen börjat få skriftlig information om villkor som är av betydelse för anställningen, och den här informationen lämpar sig bäst att ge i ett anställningsavtal.

Vilka punkter ett anställningsavtal bör innehålla framgår av Unionens hemsida (här). Det framgår inte av din fråga om arbetsgivaren som vill anställa dig har kollektivavtal. Om ens arbetsgivare inte har kollektivavtal är det ytterligare villkor som bör regleras i anställningsavtalet. Något som då bör framgå är vilka försäkringar som finns, och man kan jämföra med de försäkringar som finns i kollektivavtal. Om det inte finns något kollektivavtal är arbetsgivaren inte skyldig att betala in tjänstepension, och därför bör detta regleras i kollektivavtalet, se Unionens hemsida (här).

Vad du kan göra nu

Om du har fler frågor kan du ringa till Lawlines telefonrådgivning. Telefonnumret är 08-533 300 04, och telefonrådgivningen har öppet måndag–fredag kl. 10.00–16.00. Om du är medlem i ett fackförbund kan du kontakta fackförbundet och fråga. För anställda inom vården är Kommunal (länk här) det vanligaste fackförbundet, men det finns fler fackförbund där anställda inom vården kan vara medlemmar.

Vänligen,


Jenny HedinRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Arbetsrätt och Arbetsgivarens skyldigheter ? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo