Istadarätten och halvsyskons rätt till arv

2017-08-07 i Arvsordning
FRÅGA
fick ett delgivnings papper på ett arv som ska vara min mammas pappas halvbror. första testamentet stod inte mitt namn på, men skrev inte under, efter ett tag fick jag ett annat arv papper, där det stod mer exakt vad som ska delas ut, på det stod det laglig arving på mig eftersom min mamma är död. är det så att jag är arving och det finns laglig rätt att få något
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Frågor som rör rätten till arv regleras i ärvdabalken(ÄB).

Den, vars arv som ska fördelas, kallas arvlåtare.

De första som har rätt till arv är arvlåtarens avkomlingar(bröstarvingar) enligt 2 kap 1 § ÄB. Finns det inga bröstarvingar tar arvlåtarens föräldrar hälften av arvet var enligt 2 kap 2 § ÄB.

Är någon av arvlåtarens föräldrar avliden, fördelas den förälderns del av arvet mellan förälderns barn ( d.v.s. eventuella helsyskon till arvlåtaren och halvsyskon till arvlåtaren som är barn till den avlidne föräldern). Arvet delas alltså lika mellan modern och faderns sida och är någon av föräldrarna avliden, delar den förälderns barn på förälderns del av arvet. Detta enligt 2 kap 2 § andra och tredje stycket ÄB.

I ditt fal har alltså ett halvsyskon fått rätt till arv. Hur stor del kan jag inte svara på utifrån det som framkommer i din fråga. I 2 kap 2 § tredje stycket sista meningen ÄB står det att i ett avlidet halvsyskons ställe träder dess avkomlingar. Detta sker i enighet med något som heter istadarätten. Den innebär att om en arvinge är avliden så träder dennes avkomlingar i den avlidnes ställe vad gäller rätten till arv. Eftersom din morfar(arvlåtarens halvbror) är död, träder din mamma i hans ställe vad gäller rätten till arv. Och vidare, eftersom din mamma är död, träder du i hennes ställe vad gäller rätten till arv.

Alltså kan det mycket väl stämma att du är legal arvinge och med största sannolikhet stämmer det som står i delgivningspappret. Men jag kan inte veta hundraprocentligt eftersom jag inte vet hur arvlåtarens hela släktträd ser ut.

Hoppas du fick svar på din fråga och ställ gärna följdfrågor om det är något mer du undrar över!

Gustaf Åleskog
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1645)
2021-08-04 Vem ärver efter min far?
2021-08-02 Kan man ärva av sina syskon?
2021-08-02 Ärver jag hela min brors kvarlåtenskap?
2021-07-31 Har styvbarn arvsrätt?

Alla besvarade frågor (94628)