Inträngande växtlighet på tomt

2017-05-27 i FASTIGHETSRÄTT
FRÅGA
Hej,Våra grannar har ett träd där stammen står på dera tomt men stora delar av kronan går över på vår tomt, har vi möjlighet att be dem ta bort hela trädet eller bara det som går över vår tomt?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Inträngande växtlighet regleras i 3 kap 2 § JB. Där stadgas att för det fall rot eller gren tränger in på en fastighet från ett område intill denna, och detta medför olägenhet för fastighetens ägare, får denne ta bort roten eller grenen. En slutsats som kan dras är att trädstammen som sådan inte får röras, utan bara rot eller gren.

I er situation framgår att stora delar av kronan går över er tomt. Som nämnt ovan, krävs att detta medför olägenhet för er. Dock utgår man från att det utgör en olägenhet för er om ni påtalar detta.

Beroende på hur omfattande beskärningar som behöver göras, kan ni behöva ge er granne möjlighet att själv ta bort de delar som inkräktar på er tomt, något som framgår av 3:2 JB. Ur bevissynpunkt kan det rekommenderas att ni ringer till er granne och spelar in samtalet, där ni ber denne ta bort delar av trädet och sedan ger grannen tid att göra detta. Vägrar grannen trots ert uppmanande, får ni utföra arbetet själva - något som inte torde vålla några problem då ni kan bevisa att ni gett grannen möjlighet att själv utföra arbetet.

Hoppas det var svar på frågan! Hälsningar,

Johanna Barfoed
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2068)
2021-07-23 Har jag skyldighet att klippa bort grenar som växer in på grannens tomt?
2021-07-20 Kan en samägare tvinga fram en försäljning av en fastighet?
2021-07-11 Ska jag registrera en gåva om en fastighet hos Skatteverket?
2021-07-05 Brygga inom hemfridszon?

Alla besvarade frågor (94235)