Intrång i bostad genom att använda nyckel - hemfridsbrott?
Hej!
Mitt sons pappa och jag har varit separerade sedan slutet av 2013 efter ett ca 7 årigt förhållande. Sonen är nu 10 år och bor hos oss varannan vecka och vi har gemensam vårdnad. Sonen har egen nyckel hem till mig. Får hans pappa gå in i min lägenhet med sonens nyckel utan min tillåtelse? Vad säger lagen? även om sonen säger åt pappan att göra det, får han verkligen gå in själv? Jag har fått reda på av sonen att detta nämligen hänt. Att han bett sin pappa hämta saker åt honom.
Det här är en person som jag verkligen inte vill ha i min lägenhet när jag inte är hemma då han under vår tid tillsammans misshandlat mig psykiskt under lång tid. Det känns helt enkelt inte bra i magen att höra/veta att han går in i min lägenhet . Jag har ingen aning om han t.ex. rotar runt bland mina prylar etc.
Tacksam för svar.
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!
Jag kommer att dela upp din fråga i olika delar. Inledningsvis kommer jag att beskriva lagstiftningen på området, och därefter kommer jag att redogöra för relevant praxis (tidigare rättsfall).
Mannen gör sig eventuellt skyldig till hemfridsbrott
I Brottsbalken(BrB) 4 kap. 6 § första stycket framgår brottet hemfridsbrott. Enligt lagbestämmelsen ska den som olovligen intränger eller kvarstannar där annan har sin bostad, vare sig det är rum, hus, gård, eller fartyg, dömes för hemfridsbrott till böter.
Avgörande i detta fall är alltså att avgöra vad olovligen intränger innebär. Enligt lagkommentarerna framgår att bedömningen av huruvida intrånget var olovligt ska utgå ifrån viljan hos den som bor i bostaden. Det är dock viktigt att din vilja har uttryckts, eller kommer att uttryckas, genom att du exempelvis säger till personen att inte upprepa intrånget då du inte tillåter det. I sådana fall kan olovlighetsrekvisitet uppfyllas.
Det ska även tilläggas att ett intrång inte kräver att personen forcerar en dörr eller bryter sig in på annat sätt. Att ta sig in i en bostad genom en olåst dörr, anses utgöra ett intrång. Min uppfattning är att en likartad bedömning ska ske ifråga om intrång genom att använda en nyckel, som inte tillhör denne, för att låsa upp dörren.
Det finns undantagsfall i praxis
Inom praxis finns ett gammalt rättsfall vid namn RH 1983:150(referat är RH 150:83). I fallet har en man olovligen gått in i sin ex-frus bostad som ligger i anslutning till ex-fruns läkarmottagning. Intrånget skedde för att mannen skulle hjälpa en delgivningsman identifiera ex-hustrun.
Domstolen valde i detta fall att inte döma mannen till hemfridsbrott. De anförde som skäl att vistelsen varit kortvarig (cirka två minuter) och skett i syfte att underlätta en lagligen beslutad delgivningsåtgärd. Därmed ansåg rätten att mannens förfarande inte varit så kränkande att han skulle anses ha gjort sig skyldig till brott.
Min bedömning
Rättsfallet som jag beskriver ovan visar tyvärr på svårigheterna av bedömningen i ditt fall. Å ena sidan tyder lagstiftningen på att det kan röra sig om ett hemfridsbrott, men å andra sidan finns ett rättsfall från Svea Hovrätt som tyder på att kortvariga intrång som enbart syftar till att underlätta eller hjälpa inte ska utgöra ett hemfridsbrott. I ditt fall talar då det faktum att din ex-man tagit sig i lägenheten för att hjälpa din son med att hämta något, och att vistelsen förmodligen är kortvarig, för att det blir svårt att finna honom skyldig för brott. Likheterna med rättsfallet jag beskrev är tyvärr många, och domstolen kommer då att ta stöd i det.
Jag hoppas att situationen löser sig och att jag kunnat svara på din fråga väl. Om du har några fler funderingar kan du skicka in en ny fråga eller skriva i kommentarsfältet.
Ha det bra!