Inte med i facket och inte överens om lönen

FRÅGA
Hej! Om man inte är överens med sin arbetsgivare om lön, vilken betydelse får det då om man inte är fackligt ansluten?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Lönen som betalas ut av arbetsgivaren till dig som anställd regleras i ett anställningsavtal. Det gäller oavsett om man är fackligt ansluten eller inte. Det är dock vanligt att arbetsgivaren har ingått ett kollektivavtal med facket där lönefrågor behandlas. Arbetsgivaren har då åtagit sig att betala vissa löner till sina anställda. En arbetsgivare ingår i princip aldrig anställningsavtal som innebär att en lägre lön än den som kollektivavtalet säger betalas ut eftersom det skulle innebära ett brott mot kollektivavtalet enligt 27 § medbestämmandelagen.

Om man inte är med i facket har man dock inte rätt att kräva den lön som kollektivavtalet säger. Eftersom man inte är med i fackförbundet är man inte heller bunden av kollektivavtalet, 26 § medbestämmandelagen. Om man inte kommer överens får man helt enkelt säga upp sig som anställd. Varken arbetsgivaren eller du som anställd har en skyldighet att gentemot den andra att nöja sig med en viss lönenivå.

De som inte är med i facket kan inte heller ta hjälp av fackförbundet om man börjar bråka med sin arbetsgivare. Det är annars en tjänst som facket kan bistå med.

Hoppas du har fått svar på din fundering!

Med vänliga hälsningar

Henrik Ärnlöv
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?