FrågaOFFENTLIG RÄTTÖvrigt05/07/2018

Inresetillstånd USA

Hej, jag ska åka med min flickvän till USA och tänkte hur det är när man har blivit dömd, jag blev dömd för misshandel, personrån, olaga hot och brott mot knivlagen när jag var 16. Påföljden blev samhällstjänst 110 timmar. Jag har kollat runt lite och det verkar som att jag inte kvalificeras till att söka ESTA men att jag kan söka till turistvisum om jag har rätt.

Tack på förhand!

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I mitt svar utgår jag ifrån att du är svensk medborgare. Jag kommer härunder redogöra vad som gäller för ESTA och för turistvisum. Sist kommer jag skriva en kort sammanfattning av mitt svar på din fråga.

ESTA

Alla svenska medborgare omfattas av "Visa Waiver Program" vilket innebär att man som huvudregel inte behöver ett visum för att resa till USA. Däremot så behöver man ett godkänt inresetillstånd (ESTA), vilket man ska ansöka om senast tre dagar innan avresa. Eftersom du har blivit dömd för mer än ett brott så kommer du med största sannolikhet nekas ESTA, se här.

Turistvisum

Alternativet är då att kontakta den amerikanska ambassaden och ansöka om turistvisum, se här. De kommer sedan att hålla en intervju med dig och bedöma om du får visum eller inte. Om de kommer godkänna din ansökan är inget jag kan svara på då det bedöms olika från fall till fall. Generellt kan sägas att ju längre tid som passerat sedan du begick brotten desto större chans har du att få visum.

Sammanfattningsvis

Eftersom du begått mer än ett brott kommer du med största sannolikhet nekas EFTA. Du kan ansöka om turistvisum, men om det kommer beviljas är omöjligt att svara på då det bedöms olika från fall till fall.

Hoppas du fått svar på din fråga! Om du har ytterligare frågor eller funderingar är det bara att återkomma.

Vänliga hälsningar

Axel BellanderRådgivare