Inresa till USA efter tidigare dom

2016-03-18 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hej, Känner en kille som ska åka till USA. Han blev för 4 år sedan dömd till våld mot tjänsteman och fick böter och 2 års villkorlig dom. Kan han resa in i USA utan att söka turistvisum?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Sverige är med i ett system som kallas för Visa Waiver Program (VWP). Detta innebär att man, i vissa fall, inte behöver ansöka om visum för att få åka in i USA om ens vistelse understiger 90 dagar och man reser som turist.

För att få inresetillstånd till USA på VWP måste man först fylla i en Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Detta gör man här.

En av frågorna man måste fylla i är om man tidigare är dömd för något brott. Våld mot tjänsteman faller antagligen under USAs regelverk INA: ACT 212 (2)(A)(i)(II) – vilket kortfattat innebär att en person som blivit dömd för ett brott av "moral turpitude", moralisk skändlighet, så kan man bli nekad inresetillstånd till USA.

Det finns två undantag som gör att man fortfarande kan få inresetillstånd; om brottet begicks av någon som var under 18 år och brottet begicks för mer än fem år sedan. Jag vet inte hur gammal din vän var när brottet begicks, men eftersom det inte gått mer än fyra år sedan träffas han ändå inte av det undantaget.

Det andra undantaget blir inte heller aktuellt, det gäller brott som har max ett års fängelse i straffskalan och den dömde inte varit fängslad i mer än sex månader efter att ha blivit dömd för brottet. Din vän fick inte ett fängelsestraff, men eftersom våld mot tjänsteman har upp till fyra års fängelse i straffskalan faller det redan på första rekvisitet.

Har man blivit dömd för fler än ett brott och det sammanlagda fängelsestraffet översteg fem år har man inte heller rätt att få inresetillstånd.

Sammanfattningsvis så kommer din vän, när han fyller i sin ESTA, antagligtvis bli nekad inresetillstånd till USA. Om hans dom utgör ett hinder för att få inresetillstånd kan han istället vända sig till USAs ambassad i Sverige och ansöka om turistvisum. Då görs en bedömning från fall till fall och hans tidigare brott kanske inte utgör ett hinder på samma sätt.

Vänliga hälsningar,

Emma Modig
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2470)
2020-10-29 Syns en nedlagd förundersökning i mitt belastningsregister?
2020-10-28 Kan man anmäla någon flera år efter att brottet har begåtts?
2020-10-27 Hur påverkas ens möjligheter till jobb, körkort och bostad till följd av en brottmålsdom?
2020-10-26 Är Ligandrol och Embrosam dopingklassade?

Alla besvarade frågor (85559)