Inneha bostadsrätt och hyresrätt

2014-02-22 i Hyresrätt
FRÅGA
Hejsan! Kan man vara hyresgäst och äga en bostadsrätt samtidigt? (som man hyr ut) Säg att man är skriven och folkbokförd på hyresrätten. Eller kan hyresvärden enligt lag säga upp mitt hyreskontrakt pga av ägande av bostadsrätt? Mvh 
SVAR

Hej och tack för din fråga

Hyresvärden har rätt att säga upp en hyresgäst enligt deförutsättningar som anges i jordabalken 12 kap 42 § (Länk hittar du här här ).  Där anges inte att hyresgästeninte får äga en bostadsrätt, vilket betyder att hyresvärden inte rätt att säga upphyresavtalet med anledning av att hyresgästen äger en bostadsrätt.

Att däremot inneha en bostadsrätt som man endast avser atthyra ut kan vara problematiskt, eftersom du måste vara medlem ibostadsrättsföreningen för att få äga bostadsrätten. För att få bli medlemkrävs att du uppfyller de krav som finns i föreningens stadgar (seBostadsrättslagen 2 kap. 1§ här) -att inte avse att bo i bostadsrätten kan innebära att du inte uppfyller dessakrav.

För att hyra ut bostadsrätten krävs också att du har föreningensmedgivande om detta enligt bostadsrättslagen 7 kap. 10§ (länk här )

Vänligen

Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?