Ingår byggsats i fastighetsköp?

2017-05-25 i Fastighet
FRÅGA
Hej! Ingår detta vid köp av fastighet och räknas det som ett fastighetstillbehör?En byggsats omfattande virke, skruvar och spik som fortfarande ligger på uppfarten på de lastpallar som de levererades på. Syftet var att bygga en veranda av byggsatsen. Verandan har dock inte byggts klar. I själva verket har säljaren bara hunnit gjuta plintar (fästanordningar) till verandan. Tack på förhand!
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Bestämmelser om vad som tillhör en fastighet finns i 2 kapitlet jordabalken.

För att tillhöra fastigheten krävs det att sakerna är anbragda (fastighetstillbehör 1 §) eller försedda (byggnadstillbehör 2 §) för stadigvarande bruk. Alltså ditsatta för permanent användande. Sakerna du nämner kommer därför inte ingå i fastighetsköpet om du inte kommer överens med säljaren om annat. Plintarna däremot ses som fast egendom.

Med vänliga hälsningar,

Oskar Jansson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Fastighet (577)
2021-07-21 Vad gäller vid nyttjande av samägt fritidshus?
2021-07-21 Kan pantbrev överföras utan kostnad? Vad kostar lagfart?
2021-07-16 Är det tillåtet att flytta löv till en grannes tomt?
2021-07-16 Får man ta bort grenar på en grannes träd som växer in på en tomt?

Alla besvarade frågor (94327)