Indraget körkort utan teknisk bevisning

2017-08-01 i Trafik och körkort
FRÅGA
Hej, jag va ute och körde och blev plöstligt stoppad av en polisbil som påstod att jag körde 90km/h på en 40 väg. Det stämmer absolut inte då jag körde Max 50km/h på den vägen . Iallafall så omhändertog polisen mitt körkort på plats , min fråga är nu. Kan körkortet bli indraget om dom inte har tekniska bevis utan bara vad de själva uppskatta min hastighet till och kan bestlutet överklagas ifall transportstyrelsen drar in körkortet?
SVAR

Hej och tack för att du valt att vända dig till Lawline!

När det kommer till att bevisa huruvida ett brott begåtts eller ej är den tekniska bevisningen inte alltid avgörande. Även polisernas vittnesmål och/eller andra omständigheter kan komma att få betydelse bevisfrågan. Givetvis är teknisk bevisning ett starkt bevis och det talar till din fördel att sådan inte finns. Dock kan ditt körkort bli indraget trots att teknisk bevisning inte finns.

Om transportstyrelsen fattar beslut om att dra in ditt körkort kan detta beslut överklagas till tingsrätten.

Jag hoppas att detta svarade på dina frågor, om inte önskar jag att du återkom med ytterligare funderingar eller om du vill att jag ska utveckla något! Trevlig sommar!

Mikael Jonasson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (935)
2021-08-01 Får man köra med ett återkallat körkort?
2021-07-31 Kan mitt körkort återkallas vid upprepade trafikförseelser under kort tid?
2021-07-31 Kan jag göra något för att undvika spärrtid vid hastighetsöverträdelse?
2021-07-31 Ofullständig fråga?

Alla besvarade frågor (94606)