Indraget körkort med spärrtid fem månader
Lawline svarar
Hej! Nej, enligt förvaltningsrättsliga principer kan du i regel inte drabbas av ett strängare/mer betungande beslut i andra instans efter ett överklagande. Det ska framgå i ditt beslut hos vilken myndighet du kan överklaga beslutet, hur, och till vilken myndighet du ska skicka överklagandet. Framgår inte detta, så hör av dig till Transportstyrelsen, som är skyldig att hjälpa dig (dock inte med själva innehållet i överklagandet). Beslutet ska vara överklagbart och överklagas till förvaltningsdomstol (8:1 1 st. 1 p. körkortslagen (1998:488), KKL). Således gäller enligt 29 § förvaltningsprocesslagen (1971:291) att rättens avgörande inte får gå utöver vad som yrkats i målet, vilket innebär att du inte riskerar att spärrtiden höjs.
Enligt 5:6 KKL ska spärrtiden omfatta en tid som ligger mellan en månad och tre år. Eftersom du har fått en tid på fem månader, kan du alltså få ner spärrtiden maximalt fyra månader till. Detta förutsätter dock att domstolen anser att grund för körkortsingripande föreligger. Om det är som du själv säger, att du körde 75 km/h över hastighetsbegränsningen, bedömer jag att domstolen, precis som Transportstyrelsen, kommer att anse att ett körkortsingripande varit befogat. Domstolen måste dock med en tillräcklig grad av säkerhet finna att du verkligen har gjort detta. Om exempelvis en hastighetskamera uppfattade din hastighet och registreringsnumret, och domstolen dessutom får reda på att du medger att du gjort detta, så har domstolen troligen tillräckliga bevis för detta.
Med en så stor hastighetsöverträdelse är min uppfattning att detta var ett ganska milt beslut, som jag inte tror att du kommer att kunna få ner så mycket. Jag förstår dock att du befinner dig i en besvärlig situation och tycker att det är jobbigt. Emellertid tror jag inte att domstolen kommer att ta så stor hänsyn till dessa omständigheter, eftersom dessa ligger utanför själva gärningen. Ett alternativ till att överklaga beslutet till domstol är att du begär att det omprövas av Transportstyrelsen. Oavsett vilket kan du begära att få träffa den aktuella myndigheten "personligen" och kan förklara din situation muntligen. Annars är mitt tips att du försöker komma överens med din arbetsgivare så länge. Kanske kan denne acceptera att du tar en paus, eller erbjuder dig annat arbete under tiden?