ID-handling vid övningskörning

2016-04-24 i Trafikbrott
FRÅGA
Blev stoppad av polisen under övningskörning och hade inget ID kort och då sade polisen att det var lag på att medföra detta och dom kunde inte godkänna min handledare som ville intyga min identitet,det gick bra annars i samhället men inte vid bilkörning.Undrar vad är rätt?
SVAR

Hej och tack för attdu vänder dig till Lawline med din fråga!

Den lag som blir tillämplig i dettafall är körkortslagen (KL) (här). I 4:1 KLframgår att en person med körkortstillstånd får övningsköra (här). Enligt 4:5 KL fårövningskörning ske under uppsikt av någon som har vana och skicklighet att körafordonet av det slag som uppkörningen avser samt är utbildningsledare ellertrafiklärare. (här) Det finnsingen regel i 4 kapitlet KL som reglerar polisens rätt att begära ID-kontroll.Däremot framgår det av 3:15 2 st KL att körkort eller identitetshandling skaöverlämnas för kontroll om en bilinspektör eller en polisman begär det.

I 3:15 regleras endast skyldighet att medföra körkort eller en handling somstyrker förarens identitet vid redan utfärdat körkort. Denna paragraf är alltså tillämplig när den som körett fordon redan har ett utfärdat körkort. Dock kan det vara så att polisenåberopade bestämmelsen i 2 stycket, då det framgår att "identitetshandlingska överlämnas för kontroll om en polisman begär det" och att dennaskyldighet även innefattar en person som har körkortstillstånd men inte ettutfärdat körkort.

Jag hoppas att du fåttsvar på din fråga. Tveka inte att höra av dig igen om du har fler frågor ellerfunderingar

Nathalie Byström
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (1027)
2020-10-25 Jag tror att jag åkte fast i fartkamera så jag undrar hur lång tid tar det till brevet kommer hem ?
2020-10-25 Brott mot trafikförordningen
2020-10-18 vilket straff för tre olovliga körningar
2020-10-17 Vad är straffskalan för olovlig körning?

Alla besvarade frågor (85385)