Ickebetalande hyresgäst

Min moster har en hyresgäst som hyr ut undervåningen på hennes villa. Gästen drar dit folk som skapar bråk som kräver polisutryckning. 2 gånger har polisen varit tvungna att åka dit att avhysa samma person som hon efteråt bjuder dit igen och som varje gång bråkar med henne (de skriker på båda på varandra, ibland efter 21.00). Hon har fester långt in på natten och vägrar öppna dörren när grannar knackar på. Hon sätter på hög musik och lämnar lägenheten och andra irrationella beteenden. Lägenheten ser också ut som en soptipp, men starka inslag av hoarding. Cyklar i fint skick dyker upp på tomten ofta och samma person hon bråkar med dyker upp och då och då och tar dessa. Vi misstänker att hon är del av någon slags häleri-ring. Hon har inte betalat vattenräkningen en enda gång de 5 månader hon bott där, hon har inte betalar junis hyra och inte betalat 3 månaders el. 

Mina 2 frågor: * Enligt kontraktet vi skrev på gäller avtalet att gälla automatiskt utan uppsägningstid ifall hon är 14 dagar sen med hyran. Är detta något som är lagligt giltigt i Sverige? * Är det lagligt för oss att stänga av elen för undervåningen? Finns det en tidsgräns efter vilken det är lagligt för oss att inte förse henne med el hon inte betalar för? Jag misstänker att hon kommer dra ut på detta så långt det går och tvinga oss att ta henne inför domstol så jag vill göra det så jobbigt som möjligt för henne att bo kvar inom lagens gränser.

Lawline svarar

Hej, och tack för du vänder dig till Lawline med din fråga!

Frågor angående hyra regleras i jordabalken (JB).

Som hyresgäst är man skyldig att betala sin hyra i rätt tid. Om hyresgästen inte har betalat sin hyra en vecka efter förfallodagen ska hyresrätten anses vara förverkad och hyresgästen har rätt att säga upp avtalet i förtid (12 kap. 42 § 1 punkten JB). För att förverkning av hyresrätten ska ske krävs det att hyresvärden uttryckligen säger upp avtalet. Hyresvärden ska meddela hyresgästen om att denne måste betala det förfallna beloppet, i detta fallet, junihyran. Hyresvärden måste  meddela socialnämnden om att hyresgästen ska sägas upp, och vilken anledningen är till detta - hyresgästen har därefter tre veckor på sig att göra rätt för sig och reglera skulden för att hyresrätten inte ska anses vara förverkad (12 kap. 44 § 1 punkten JB). En obetald hyra är grund för vräkning om hyresrätten är förverkad - ansökan om vräkning görs hos Kronofogdemyndigheten. 

Som hyresvärd är man skyldig att tillhandahålla el och vatten under den perioden hyresgästen bor i hyresrätten (12 kap. 18 a § JB). Hyresvärden får därmed inte stänga av el i lägenheten utan måste vända sig till Kronofogdemyndigheten för att driva in skulderna.

Hoppas att detta besvarade Era frågor.

Skulle det finnas ytterligare frågor är ni välkomna att ställa dem,

Maximilian PernhedenRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Köp och hyra av fastighet? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000