Hyresvärdens ansvar att underhålla träaltan?

Hej,

Tack för en bra sida!

Vems ansvar är det att underhålla en träaltan (tvätta rent, slipa och eventuellt olja in) i en hyresrätt, hyresgästens eller hyresvärdens?

Med vänliga hälsningar

Lawline svarar

Hej och tack för att du ställer din fråga till oss på Lawline! Vad roligt att du gillar hemsidan.

Svaret på din fråga är olika vad gäller rengöring och slipning, och regleras i 12 kapitlet jordabalken. I mitt svar utgår jag från att hyresrätten används som bostad (man gör en skillnad på bostadshyresrätter och lokal hyresrätter) och att ni inte avtalat om altanens underhåll.

Hyresvärdens skyldigheter

Hyresvärden har en underhållningsplikt som bland annat innebär att denne ska se till att hyresrätten tillhandahålls i fullt brukbart skick (12 kap. 9 § första stycket och 15 § första stycket jordabalken). Hyresvärden är också skyldig att tapetsera, måla samt utföra andra sedvanliga reparationer som krävs på grund av bostadens försämring genom ålder och bruk (12 kap. 15 § andra stycket jordabalken). Att olja in och slipa en träaltan är något som krävs allteftersom bostadens används och borde därmed innefattas i hyresvärden underhållningsplikt. Svaret på din fråga blir alltså att det delvis är hyresvärdens ansvar att underhålla den träaltan som hyresvärden hyr ut.

Hyresgästens skyldigheter

Hyresgästen ska vårda den bostad som hyresgästen får hyra (12 kap 24 § första stycket jordabalken). Detta brukar kallas hyresgästens vårdplikt, där bland annat städning och rengöring ingår. Därför är det hyresgästens ansvar att hålla träaltanen ren.

Hoppas detta gav svar på din fråga!

Vänligen,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Hyresrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000