Hyresreducering vid ombyggnadsarbeten

2015-06-30 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej!Bara10 meter utanför mitt köksfönster så pågår stekkross, sprängnings- och schaktningarbeten p g a kommande bostadsbygge. Arbetena pågår mån-fre 07 - 18. Under denna tid går det inte att vistas i mitt hem, balkongen är helt obrukbar. Detta började i oktober 2014. Skulle vara klart i maj men inga nya besked har kommit oss hyresgäster tillhanda.Jag har anmält detta till kommunen (bullerstörningar) samt skrivit till min fastighetsägare om hyresreducering.Vad kan jag förvänta mig? Hela min semester är förstörd! Har jag några rättigheter till hyresreducering?Vänliga hälsningarKarin
SVAR

Hej och välkommen till Lawline,

Enligt 12:11 JB (s.k. hyreslagen se här) har man som hyresgäst rätt till hyresreducering om lägenheten är i bristfälligt skick vid inflyttningen. Enligt JB 12:16 gäller samma regler under hyrestiden om bristen beror på att hyresvärden inte har skött underhållet av lägenheten eller i andra fall förutsatt att hyresgästen inte själv har orsakat bristen. Näraliggande bostadsbebyggelse som gör det svårt eller omöjligt för hyresgästen att vistas i lägenheten kan definitivt utgöra en sådan brist som ger rätt till hyresreducering Det faktum att ombyggnadsarbetena inte är orsakade av hyresvärden själv är i sammanhanget utan betydelse.

Jag anser därför att du gör helt rätt i att begära hyresreducering. Om hyresvärden visar sig ovillig till det är du välkommen att återkomma till oss så hjälper vi dig att driva ärendet vidare. Hyresnämnden som normalt sett är behjälplig i hyrestvister tar sig inte an denna typ av ärenden.

Vänligen

Sara Andersson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (1676)
2020-07-05 Överlåtelse av hyresrätt till närstående
2020-07-04 Hur går jag tillväga för att få ersättning för skador orsakade av min hyresgäst?
2020-06-30 Hyresrätt och ägande av villa samtidigt
2020-06-30 Granne som spelar trummor på kvällarna

Alla besvarade frågor (81742)