Hyresgästs rätt till renovering av bostad

Vad säger lagen när en hyresgäst får renovera en bostadslägenhet på egen bekostnad.

Kan ni hjälpa mig?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt 12 kap. 24 a § jordabalken (se här) får du som hyresgäst på egen bekostnad utföra målning, tapetsering och därmed jämförliga åtgärder (montering av persienner, kakelsättning av kök och våtutrymmen, byte av golvlister, inläggning av heltäckande mattor på linoleumgolv, byte av innerdörrar och vred och uppsättning av träpanel i hall och rum är några exempel på jämförliga åtgärder.) Större renoveringsåtgärder som att ta bort eller lägga till väggar får inte göras utan hyresvärdens samtycke.

Vad du behöver tänka på är genomföra renoveringsåtgärderna på ett byggtekniskt korrekt sätt och att inte till exempel måla lägenheten i för extrema färger så att den blir svårare för hyresvärden att i framtiden hyra ut till andra personer. En rekommendation är att du i förväg söker godkännande från din hyresvärd så att du inte riskerar att bli skyldig att återställa lägenheten i ursprungligt skick eller att betala skadestånd.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Vänligen

Carl OscarssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Hyresrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000