Hyresgästens rätt till förråd

2014-09-21 i Hyresrätt
FRÅGA
Hejsan! Jag har precis skrivit på ett kontrakt gällande studentlägenhet i Helsingborg. Det är helt nybyggda lägenheter på 26-29 kvadratmeter. Det jag undrar är om studentbostäder omfattas av hyreslagen? Om jag har förstått lagboken rätt ska man som hyresgäst ha rätt till förråd. Förråd ingår inte i min studentlägenhet, vilket jag tyckte var lite underligt, då de är nybyggda, beräknat inflyttningsdatum är 1/1 2015. Jag skulle verkligen uppskatta ett svar!
SVAR

Hej!

Tack för din fråga. Uthyrning av studentbostäder omfattas av hyreslagen (12 kap. 1 § jordabalken). Hyresvärden ska upprätthålla en lägsta godtagbar standard. För att denna standard ska uppnås fordras att ett förrådsutrymme finns tillgänglig för dig i fastigheten (12 kap. 18 a § sjunde stycket jordabalken). En klädkammare eller liknande i din lägenhet kan uppfylla kravet på förråd. Kostnaderna för förrådsutrymmet bakas vanligen in i hyran. Saknar du förråd, bör du sålunda har rätt till en hyresreduktion.

Du som hyresgäst har alltså rätt att kräva ett förråd av hyresvärden. Om hyresvärden inte rättar sig, kan du ansöka om ett upprustningsföreläggande hos hyresnämnden. Hyresnämnden kan då ålägga hyresvärden att vidta den behövliga åtgärden för att den lägsta godtagbara standard ska uppnås (12 kap. 18 a § första stycket jordabalken). 

Vänliga hälsningar,

Katarina Andersson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (1799)
2020-11-25 Vad utgör en störning i hyresrätt enligt hyreslagen?
2020-11-24 Hyresvärd innehar deposition som ekonomisk ersättning för skada
2020-11-21 Rätt till nedsättning av hyran eller skadestånd på grund av renovering kring hyreslokal
2020-11-19 Kan en son ta över sin mammas hyresrätt?

Alla besvarade frågor (86450)