Hyra ut sambos gemensamma bostad utan samtycke

FRÅGA
Min dotter blev sambo aug 2018. Det är i en studentlägenhet. Dom har haft den uthyrd över sommaren. Nu har min dotter fått reda på att sambon ska arbeta på annan ort 6 mån och har skrivit ett andrahandskontrakt med en annan person vilket gör att min dotter står utan bostad. Min fråga är om han här rätt att göra så?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag förutsätter att lägenheten är samboegendom i enlighet med sambolagen (3 § Sambolagen).

Det finns vissa saker som en sambo inte har rätt att göra utan den andre sambons samtycke. Att hyra ut bostad som utgör samboegendom är en sådan åtgärd som inte kan göras utan sambons samtycke (23 § Sambolagen).

Enligt min bedömning utav omständigheterna som framgår av din fråga, får din dotters sambo inte hyra ut lägenheten utan hennes samtycke.

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Hälsningar,

My Öhman
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
AA85Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-02 13:55
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2392)
2019-09-14 sambor och deras egendom
2019-09-13 Sambo nekas tillträde till bostad, rätt till sina tillhörigheter
2019-09-09 Vad som avses med sambor
2019-09-09 När gäller sambolagen och vad innebär den för det fall vi separerar? Hur blir det om en av samborna dör och personen äger ett hus: måste den andre sambon flytta då eftersom det inte är dennes hus? Blir vårt gemensamma barn ägare? Hur gör jag då om barnet

Alla besvarade frågor (72862)