Hyra ut bostadsrätt

2017-02-03 i Hyresavtal
FRÅGA
HejKan man investera i en bostad tillsammans med en kompis för att hyra ut?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ja det är fullt möjligt att investera i en bostad för att hyra ut till någon annan. Om du har tänkt att köpa ett hus (en fristående bostad) är det egentligen ingenting som hindrar dig från att hyra ut bostaden till någon annan. Det är dock viktigt att tänka på att hyran ska vara skälig. Dessutom blir hyresintäkterna att anse som inkomst av kapital, vilket innebär att de ska skattas i inkomstslaget kapital. Det kan därför vara bra att sätta sig in i skattereglerna.

Är det däremot fråga om uthyrning av en bostadsrätt krävs som huvudregel bostadsrättsföreningens samtycke. Hur reglerna kring uthyrning är utformade kan skilja sig från förening till förening och går vanligtvis att läsa ur bostadsrättsföreningens stadgar.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Mvh,

Nina Erlandsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1618)
2021-09-20 Har hyresgästen besittningsskydd i ett vanligt bostadshus?
2021-09-19 När brukar man betala hyra?
2021-09-17 Får hyresavtalet villkora att hyresgästen ska ersätta alla skador som uppstår på lägenheten?
2021-09-16 Ångra uppsägning av hyresrätt

Alla besvarade frågor (95746)