Huvudsaklighetsprincipen vid blandat fång, fastighet.

2017-08-03 i Gåvoskatt
FRÅGA
Kan jag skänka bort 1 miljon till som kompensation för att mina föräldrar skänker mig n fastighet värd ca 2 miljoner?
SVAR

För att något ska klassificeras som en gåva ur ett skattehänseende krävs det att det sker en förmögenhetsöverföring från gåvogiven till gåvomottagaren, vidare ska förmögenhetsöverföringen ha ett benefikt syfte, dvs. anledningen till förmögenhetsöverföringen ska vara är att berika gåvmottagaren. I det här fallet lämnas en motprestation från din sida, dvs. du ger dina föräldrar en miljon kronor för att få en fastighet värd cirka två miljoner kronor. Detta utgör ett s.k. blandat fång.

När det gäller överlåtelser av fastigheter genom blandat fång tillämpas den s.k. huvudsaklighetsprincipen vilket innebär att hela överlåtelsen av fastigheten betraktas som en gåva ifall det finns en gåvodel. En gåvodel finns då fastighetens värde (taxeringsvärdet, det år den överlåts och alltså inte utifrån inköpsvärde eller marknadsvärde) överstiger ersättningen värde. Resultatet av det här är att dina föräldrar inte kommer att behöva betala reavinstskatt på försäljningen och att du enligt kontinuitetsprincipen, 44 kap. 21 § inkomstskattelagen, träder in i dina föräldrars skattemässiga situation vad avser fastigheten. Notera att detta enbart gäller ifall fastighetens taxeringsvärde överstiger ersättningen du ger dem.


Så länge ersättningen understiger taxeringsvärdet kommer således överlåtelsen att betraktas som en gåva, skulle ersättningen däremot överstiga 85 % av fastighetens taxeringsvärde året före då lagfarten beviljades kommer dock du att behöva betala stämpelskatt enligt 5 och 9 § lag om stämpelskatt vid inskrivningsmyndigheter.

Med vänliga hälsningar,

Jakob Melander
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåvoskatt (335)
2021-09-08 Måste man betala skatt när man får en fastighet i gåva?
2021-08-23 Bästa sättet att överlåta fastighet till mina barn skattemässigt
2021-08-22 Is a gift taxable in Sweden?
2021-08-14 Beskattas gåva?

Alla besvarade frågor (95767)