Husdjursförbud i hyresrätt

2017-05-17 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej! Det är så att jag har en hund som jag skaffade för 4 år sen. Nu är det dags för mig att flytta men enligt hyresvärden så får jag inte har djur. I kontraktet står det bara " inga husdjur" Men vid förfrågan om det var okej med djur så frågade hyresvärden " vad för djur?"Vågar jag ta med min hund eller behöver jag lämna kvar den?Det står inget om att huset är allergihus.MvH: J
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag förstår din fråga som så, att du funderar kring under vilka omständigheter som en hyresvärd kan förbjuda en hyresgäst att ha husdjur i hyresrätten.

Till att börja med regleras frågor om hyra i 12 kap. Jordabalken (JB).

För att hyresvärden ska kunna förbjuda husdjur i hyresrätten krävs att:
* hyresrätten är specialanpassad för allergiker eller
* att det föreligger andra sakliga skäl (exempelvis att djuret orsakar olägenheter, föroreningar, störningar, skador som inte skäligen bör tålas eller innebär fara för andra),
som motiverar husdjursförbudet.

När en hyresgäst använder lägenheten ska han se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö, att de inte skäligen bör tålas. Hyresgästen ska också iaktta allt som krävs för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten. Hyresgästen bör heller inte åsidosätta en avtalsenlig skyldighet vars fullgörelse är av synnerlig vikt för hyresvärden. Om hyresgästen åsidosätter något av detta så kan hyresrätten riskeras att bli förverkad.
(12 kap. 42 § första stycket p. 6 och 8 JB).

Sammanfattningsvis kan inte husdjur förbjudas i en hyresrätt om hyresrätten inte är specialanpassad för allergiker eller då det inte föreligger andra sakliga skäl som motiverar förbudet.
Dock är det din skyldighet som hyresgäst att se till så att hunden inte orsakar någon förverkansgrund.
Mitt råd till dig är att samtala med din kommande hyresvärd och försöka komma överens kring förhållningsregler gällande hunden som fungerar för er båda och andra boende i fastigheten.

Med vänlig hälsning,

Linn Östman
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2106)
2021-12-01 What damages a tennant is obligated to compensate
2021-11-30 Vilka rättigheter har man som hyresgäst vid en badrumsrenovering?
2021-11-30 Vem har ansvar för fasaden i en hyresrätt?
2021-11-29 Kan jag avhysa min inneboende och få betalt för skador som hen orsakat?

Alla besvarade frågor (97574)