Hur utarbetar jag ett samäganderättsavtal?

2017-10-08 i Samägandeavtal
FRÅGA
Hej igen! Hur utarbetar min svåger och jag ett samäganderättsavtal? Vi samäger en skärgårdsfastighet med hälften var sedan 2006. Vi är/har varit oense om det mesta hur fastigheten ska förvaltas, ekonomi, underhåll, reparationer, nybyggnation, ansvarsfördelning.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att få ett korrekt juridiskt utformat samäganderättsavtal som är anpassat för just er situation rekommenderar jag Lawlines avtalstjänst. Om ni väljer att använda tjänsten hjälper vi er att skriva ett samäganderättsavtal efter era önskemål och ser till att det är juridiskt korrekt. Detta för att förhindra att framtida konflikter mellan dig och din svåger uppstår. För mer information om vår avtalstjänst kan du kika på: http://www.lawline.se/avtal/samaganderattsavtal

Om ni istället vill upprätta ett samäganderättsavtal på egen hand finns det några saker ni bör tänka på. Det går att googla efter mallar på internet, men då är mallarna inte är anpassade efter ert specifika förhållande, utan kan fungera som ett förslag på hur ert avtal kan utformas. Det är viktigt att era personuppgifter finnas med så det tydligt framgår mellan vilka personer avtalet gäller. Det är även viktigt att ni tydligt skriver hur stor del var ni äger av skärgårdsfastigheten. Även att ni fastställer vad som ska gälla i de olika punkterna du nämnde ovan att ni är oense om. När avtalet är färdigskrivet ska ni båda två skriva under avtalet och få varsitt exemplar. Ett tips för att undvika bevisfrågor i framtiden kan även vara att ni har något vittne som bevittnar när ni skriver på avtalet. Det är inget måste men kan underlätta vid eventuella konflikter.

Hoppas du fick svar på din fråga och lycka till!

Annelie Burström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Samägandeavtal (597)
2021-07-07 Handlat utan samtycke vid samägd fastighet?
2021-07-06 Tvångsförsäljning av hus
2021-06-30 Dold samäganderätt till hund
2021-06-22 Kan en delägare kräva att samägd fastighet säljs?

Alla besvarade frågor (94235)