Hur utarbetar jag ett samäganderättsavtal?

2017-10-08 i Samägandeavtal
FRÅGA
Hej igen! Hur utarbetar min svåger och jag ett samäganderättsavtal? Vi samäger en skärgårdsfastighet med hälften var sedan 2006. Vi är/har varit oense om det mesta hur fastigheten ska förvaltas, ekonomi, underhåll, reparationer, nybyggnation, ansvarsfördelning.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att få ett korrekt juridiskt utformat samäganderättsavtal som är anpassat för just er situation rekommenderar jag Lawlines avtalstjänst. Om ni väljer att använda tjänsten hjälper vi er att skriva ett samäganderättsavtal efter era önskemål och ser till att det är juridiskt korrekt. Detta för att förhindra att framtida konflikter mellan dig och din svåger uppstår. För mer information om vår avtalstjänst kan du kika på: http://www.lawline.se/avtal/samaganderattsavtal

Om ni istället vill upprätta ett samäganderättsavtal på egen hand finns det några saker ni bör tänka på. Det går att googla efter mallar på internet, men då är mallarna inte är anpassade efter ert specifika förhållande, utan kan fungera som ett förslag på hur ert avtal kan utformas. Det är viktigt att era personuppgifter finnas med så det tydligt framgår mellan vilka personer avtalet gäller. Det är även viktigt att ni tydligt skriver hur stor del var ni äger av skärgårdsfastigheten. Även att ni fastställer vad som ska gälla i de olika punkterna du nämnde ovan att ni är oense om. När avtalet är färdigskrivet ska ni båda två skriva under avtalet och få varsitt exemplar. Ett tips för att undvika bevisfrågor i framtiden kan även vara att ni har något vittne som bevittnar när ni skriver på avtalet. Det är inget måste men kan underlätta vid eventuella konflikter.

Hoppas du fick svar på din fråga och lycka till!

Annelie Burström
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Samägandeavtal (618)
2021-12-31 Vad är skillnaden mellan arvsrätt och köprätt?
2021-12-25 Hur får man full äganderätt till en hund?
2021-12-07 Krävs samtycke mellan samägarna för annan försäljning än offentlig auktion?
2021-12-06 Kan man som delägare av 1/4 av ett fritidshus på eget bevåg hyra ut sin del av fastigheten?

Alla besvarade frågor (98465)