Hur uppstår ett avtal genom en Blocket annons?

2020-03-28 i Anbud och accept
FRÅGA
Hej jag ska hålla mig kortfattat nu. Det gäller en affär på Blocket.se. Min fråga är:om en köpare själv tog ett beslut om att skicka handpenning UTAN att säljaren tillåtit det eller att vi kommit överens om det, har säljaren då rätt att skicka tillbaka dessa pengar? Att jag häver "avtalet/dealen" som vi hade. Att jag inte vill sälja till honom längre? Eller är det kört?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När det gäller avtal är en grundläggande princip att bindande avtal uppstår genom anbud och accept enligt 1 § avtalslagen. Huvudregeln är att ett avtal mellan två parter är bindande. För att ett bindande avtal skall uppstå måste anbudet vara särskilt riktat till en bestämd adressat. En annons på Blocket faller inte inom detta krav. En annons på Blocket klassificeras som ett utbud istället för ett anbud. Ett utbud är inte bindande och brukar rikta sig till en obestämd krets och kan ses som en uppmaning till enskilda som befinner sig i kretsen att själva lämna ett anbud. Detta innebär att säljaren inte är bunden.

Vad som dock utgör ett anbud är när köparen inkommer med ett ett tydligt anbud om att köpa det utannonserade, t.ex. "jag köper din vara för x antal kronor". Om du vid den tidpunkten accepterar anbudet uppkommer ett bindande avtal. För då föreligger tydligt ett anbud och accept situation.

Mot bakgrund av det du skrivit är mitt svar på din fråga att säljaren kan skicka tillbaka pengarna då det inte uppstått något avtal.

Vänligen,

Siva Arif
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Anbud och accept (351)
2021-12-03 Kan man ingå avtal med en kund genom SMS?
2021-11-30 Finns bindande avtal fastän man inte uttryckligen sagt "ja"?
2021-11-29 Är jag tvungen att betala för en tjänst jag inte har beställt?
2021-11-17 Kan företag ta betalt så fort jag gett dem mina uppgifter?

Alla besvarade frågor (97679)