Hur undviker jag att min bror ärver mig?

2019-02-12 i Arvsordning
FRÅGA
Om jag saknar bröstarvingar, kan då min bror ärva mig? Om så är fallet vad gör jag för att han inte ska ärva mig, vi har ingen kontakt, han har varit grov missbrukare, ljuger, fuskar, stjäl och baktalar alla i sin omgivning och jag vill inte att han ska ha mer av mig
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När det inte finns något testamente fördelas arvet enligt den ordning som finns i lagen (Ärvdabalken). Du skriver att du saknar bröstarvingar, vilket betyder att det är dina föräldrar som ärver dig enligt den legala arvsordningen (2 kap 2 §). Din bror har dock s.k. istadarätt om någon av dina föräldrar är bortgången. Det betyder att din bror får ärva den bortgångna förälderns del. Om exempelvis din mor lever medan din far är bortgången går halva arvet till modern och andra delen av arvet får dina syskon att dela lika på. Om du endast har en bror får han alltså hälften av ditt arv. Skulle det vara så att båda dina föräldrar är bortgångna, ärver din bror allt från dig.

Vill du vara helt säker på att din bror inte får någon del av ditt arv kan du undvika det genom att skriva ett testamente. Genom att upprätta ett testamente kan du själv bestämma vem/vilka som ska få ta del av ditt arv. Din bror har ingen absolut rättighet till ditt arv och du kan därför helt utesluta honom från att ärva genom ett testamente.

Om du behöver hjälp och vill ha mer rådgivning när det gäller upprättandet av testamentet är du mer än välkommen att boka en tid med en av våra jurister för 1677,50 kr/h. Boka en tid genom att ringa oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

Vänligen,

Sofia Edvardsson
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1214)
2019-08-17 Fördelning av arv
2019-08-16 Kan dödsbon ärva?
2019-08-13 Ärver min mamma och halvsyskon lika mycket eller ärver bara en av dem?
2019-08-11 Hur ser arvsordningen ut om arvstagare går bort innan testamente betalats ut?

Alla besvarade frågor (72058)