Hur stort skadestånd ska vi begära?
Lawline svarar
Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
Inledning
Jag kommer inte göra en egen bedömning vad gäller brottsfrågan. I stället fokuserar jag på skadeståndsfrågan, vilken är det du faktiskt efterfrågar.
Brottsbalken förkortar jag BrB. Skadeståndslagen förkortar jag SkL.
Begreppen sveda och värk samt kränkning
Brottet misshandel innebär ett fysiskt och psykiskt lidande och därigenom personskada (3 kap. 5 § BrB). Sveda och värk är sådant fysiskt och psykiskt lidande som går över – som alltså inte är bestående (5 kap. 1 § första stycket, tredje punkten SkL). Eftersom föräldern har orsakat avsiktlig personskada på din son, så ska föräldern betala skadestånd (2 kap. 1 § SkL).
Ett brottsoffer som utsätts för en misshandel kan, till följd av brottet, också känna sig kränkt. Om kränkningen bedöms som allvarlig, så har den utsatte rätt till skadestånd för kränkningen (2 kap. 3 § första stycket SkL).
I detta sammanhang syftar ”kränkning” inte till en brottsrubricering. ”Kränkning” syftar i stället till en grund för skadestånd – eller med andra ord: anledning till att din son ska få skadestånd. Det är alltså inte en fråga om misshandel eller kränkning. Det är i stället fråga om misshandel, därför också kränkning, för vilket din son har rätt till skadestånd.
Skadeståndets storlek
Personskada
Avseende personskadan, omfattar skadeståndet bl.a. eventuella sjukvårdskostnader och inkomstförluster för särskilt närstående, samt det fysiskt och psykiska lidande (sveda och värk) som skadan inneburit (5 kap. 1 § SkL).
Sjukvårdskostnader omfattar exempelvis läkning, sjukgymnastik, läkemedel.
Om du som förälder – och därmed särskilt närstående – haft kostnader eller inkomstförlust till följd av din sons skador, så ska de ersättas genom skadeståndet.
Beträffande sveda och värk har Trafikskadenämnden fastställt särskilda tabeller som ger ledning i hur stort skadeståndet ska vara. Jag lämnar en länk till trafikskadenämndens hemsida HÄR.
Kränkning
Din son har rätt till ett skäligt (läs rimligt) skadeståndsbelopp p.g.a. kränkningen (5 kap. 6 § SKL). Faktumet att din son, som tolvåring, sannolikt haft svårt att skydda sin personliga integritet mot den vuxne gärningsmannen, borde väga tungt i bedömningen av kränkningsersättningens storlek.
Brottsoffermyndigheten har en flik som heter ”Vad ska jag begära i skadestånd?” på deras hemsida. Där kan du klicka dig vidare till kränkningsersättning för att få vägledning genom praxis i hur stort belopp just ni har rätt till. En länk till hemsidan finns HÄR.
Sammanfattning
I sammanhanget, så syftar inte kränkning till ett brott, utan till en grund för skadestånd. Din son har rätt till skadestånd pga personskada och kränkning. Skadeståndets storlek bestäms enligt flera parametrar, däribland: sjukvårdskostnader, kostnader för särksilt närstående, sveda och värk, samt kränkningsersättning. Bedömningen för sveda och värk samt kränkningsersättningen görs bäst genom tabeller från Trafikskadenämnden och Brottsoffermyndigheten.
Länkar till hemsidor som jag hänvisat till i texten:
Länk till Trafikskadenämnden, tryck här.
Länk till Brottsoffermyndigheten, tryck här.
Jag hoppas jag svarat på din fråga. Om du har fler frågor, så tveka inte att ställa dem.
Vänligen,