Hur stora blir rättegångskostnaderna?

FRÅGA
Jag har av ekobrottsmyndigheyen blivit rådd att föra mitt mål mot annan person i civilrätt,vad kostar det mig om jag förlorar målet
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Huvudregeln är att den förlorande parten ska ersätta motpartens rättegångskostnader (se 18 kap 1 § rättegångsbalken). Du kommer då att få stå för såväl dina egna som motpartens rättegångskostnader.

Rättegångskostnader innefattar bland annat ombudskostnader, kostnader för bevisning i målet samt kostnader för rättegångens förberedande. Det går inte att säga hur stor den totala kostnaden kommer att bli i varje enskilt fall. Det är framförallt ombudskostnaderna som kan vara mycket omfattande.

Om du har en hemförsäkring har du också en rättsskyddsförsäkring. Hör av dig till ditt försäkringsbolag om du vill veta vilka kostnader som täcks vid en eventuell förlust.

Lycka till!

Om du har några fler frågor är du varmt välkommen att kontakta våra jurister på www.lawline.se/boka.

Anna Runelöv
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Rättegångskostnader (242)
2021-06-30 rättegångskostnader vid brottmålsdom
2021-04-17 Borde jag gå till domstol efter ett beslut från ARN?
2021-04-09 betala rättegångskostnader i brottmål?
2021-02-21 Kan målsägande behöva betala rättegångskostnader?

Alla besvarade frågor (94159)