Hur skriver man en arvsavsägelse?

2017-08-09 i Arvsavstående
FRÅGA
Hej, kan ni hjälpa mig att skriva ett sk renuntiativt arvsavtal där jag avsäger mig mitt arv från min mor?Jag är fullt införstådd med innebörden men kan inte säga hur det ska se ut för att vara giltigt.
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Genom ett renuntiativt avtal meddelar en arvtagare skriftligen till arvlåtaren att denne avsäger sig sitt arv. Det är inte möjligt att återkalla ett sådant beslut och även din avkomma förlorar därmed arvsrätten.

I avtalet, som du själv kan skriva, anger du ”ditt namn” att du härmed avsäger dig din arvsrätt från din mor ”namn”. Namnge dokumentet ”arvsavsägelse” och glöm inte datum och namnunderskrift. Lämna sedan dokumentet till din mamma att förvara detta tillsammans med testamentet. Om en arvsavsägelse sker i samband med att arvlåtaren avlidit, och testamente skall godkännas, kan en förklaring av avsägelsen lämnas på testamentet tillsammans med en underskrift. Endast en myndig person kan avsäga sig arv.

Lycka till!

Jennie Nilsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsavstående (343)
2021-07-26 Hur kan jag fördela arvet till bröstarvingar innan min egen bortgång?
2021-07-11 Kan man göra ett arvsavstående till förmån för ett av flera barnbarn?
2021-07-06 Avstående från arv vid en konkurs
2021-06-30 Avsäga arv till förmån för min dotter?

Alla besvarade frågor (94235)