Hur skriver man äktenskapsförord?

FRÅGA
Hej! Jag och min sambo ska gifta oss efter 8 år tillsammans.Jag har lite frågor ang äktenskapsförord.Hur skriver man äktenskapsförord? Och vad ska man tänka på?Vi har inga besparingar enskilt förutom pensionssparande (övrigt sparande tillsammans) Vi äger ett hus 50/50, han står visserligen som ägare på båda bilarna men alla lån har vi tillsammans på både hus & bil. Han har en enskild firma som han startade för 5 år sen, alltså när vi var ett par, jag vill inte bli delaktig i hans skulder om företaget skulle gå i konkurs, om vi skulle skilja oss i samma veva.Hur gör man?Finns det gratismallar tex?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Huvudregeln är, att man delar på all egendom, s.k. giftorättsgods, när man är gifta. Man kan då välja att skriva ett äktenskapsförord och göra viss egendom till enskild egendom och på så sätt undanta den egendomen från en eventuell bodelning i framtiden. Eftersom man kan komma överens om i princip vilken lösning som helst är det svårt att ge generella råd hur det ska se ut eller vad det ska innehålla, det är alltså vad ni vill/inte vill ska vara med i en eventuell bodelning som blir det avgörande. Värt att tänka på är att ett äktenskapsförord måste vara skriftligt och registrerat hos Skatteverket för att vara giltigt.

Vad gäller gratismallar är det något svårt att få tag i, men vi på Lawline erbjuder en avtalstjänst där ni kan skriva ett äktenskapsförord till fastpris, så det blir rätt och riktigt från början.

Hoppas att svaret hjälpte dig!

Rickard Essung
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1251)
2021-07-15 enskild egendom och testamente
2021-07-01 Vad gäller för bostadstillägg vid giftemål?
2021-06-30 Kan ett äktenskapsförord tecknas under pågående äktenskap? + hur behandlas pensionssparande vid bodelning?
2021-06-30 Måste ett äktenskapsförord vara registrerat hos Skatteverket?

Alla besvarade frågor (94368)