Hur ska testamentet tolkas?

2017-11-29 i Testamente
FRÅGA
Hej!I ett testamente är skrivet att bröstarvingar ska erhålla sin laglott och all övrig kvarlåtenskap ska tillfalla efterlevande make med friförfoganderätt. Det är så långt tydligt vad som gäller för mig som bröstarvinge. Det som komplicerar det hela är nästa mening i testamentet. Där står det att fastigheten skall påföras den efterlevande maken (och inget annat). Hur ska detta tolkas nu vid den förste makens frånfälle? Vad gäller vid den andre makens frånfälle?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag uppfattar din fråga som att du undrar hur ett testamente ska tolkas när det står att fastigheten ska påföras den efterlevande maken och vad som gäller när den efterlevande maken dött.

Som jag förstår det utan att ha testamentet framför mig, så ska du som bröstarvinge få din laglott och resten ska den efterlevande maken ha med fri förfoganderätt. Då det även står att fastigheten ska påföras den efterlevande maken lär det innebära att den efterlevande maken får fastigheten på sin lott med fri förfoganderätt. Om fastigheten har ett stort värde i förhållande till resten av den döde makens kvarlåtenskap kan den inkräkta på din rätt till laglott. Om den gör det har du rätt att begära jämkning av testamentet, 7 kap. 3 § ärvdabalken. Då ska den efterlevande maken ersätta dig för den summan som fastigheten överskrider din laglott. Vid den efterlevande makens död lär fastigheten ärvas av dig om du är dennes bröstarvinge också, annars av den efterlevande makens arvingar. Detta gäller dock inte i sin helhet om även den efterlevande maken skriver ett testamente.

Men detta är endast min tolkning utan att ha sett testamentet framför mig. Avtalstolkning är svårt och bör göras av en av våra jurister för att du ska få ett helt korrekt svar. Om du skulle vilja ha ytterligare hjälp av en jurist som kan hjälpa dig mer praktiskt vidare med detta, med att gå igenom testamentet och tolka det åt dig, kan du höra av dig till mig på sanna.wetterin@lawline.se så återkommer jag med information om konsultation med vår juristbyrå.

Hoppas att det var svar på din fråga!

Vänliga hälsningar

Sanna Wetterin

Sanna Wetterin
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2981)
2021-12-09 Äktenskapsförord eller testamente så att barnen kan få en större del av min egendom?
2021-12-09 Är testamente giltigt om man har alzheimer?
2021-12-08 Är kopior av testamente giltigt?
2021-12-05 Hur mycket arv har bröstarvinge rätt till och hur mycket får man testamentera bort?

Alla besvarade frågor (97723)