Hur ska pengar efter avliden person fördelas då det föreligger ett muntligt avtal/löfte?

2017-05-17 i Arvsordning
FRÅGA
Min mamma ville att barnbarnen skulle få 5000 var och att jag skulle få resterande från pension och privat sparande i folksam. Detta sa hon till mig och mina barn. Nu säger folksam att pengarna ska delas mellan mig och min brors barn, eftersom min bror är avliden. Vad gäller?Mvh Susanne
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag utgår från att din mamma har avlidit och att du menar att det föreligger ett muntligt avtal/löfte om hur pengarna skulle fördelas. Om din mammas föräldrar har avlidit, är det enligt 2 kap 2 § ÄB syskonen som ska få lika lott. Om något av syskonen har avlidit träder dess avkomlingar/barn i dess ställe.

Folksam har således rätt i att pengarna, som huvudregel, ska delas mellan dig och ditt brors barn. Endast vid förekomst av upprättat testamente i enlighet med formkraven i 10 kap 1 § ÄB kan fördelningen bli en annan. Enligt denna bestämmelse måste upprättat testamente vara skriftligt och bevittnat av minst två personer. Ett muntligt avtal/löfte som inte går att bevisa är följaktligen inte gällande.

Hoppas svaret varit till din hjälp. Annars är du varmt välkommen att höra av dig igen.

Mvh,

Nina Erlandsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1639)
2021-07-29 Betydelsen av adoption vid arv
2021-07-28 Min son har avlidit, vem ärver honom?
2021-07-28 Den legala arvsrätten.
2021-07-21 Vilka har rätt till arv efter en ogift person?

Alla besvarade frågor (94413)