Hur ska man agera när grannar bråkar?

2019-10-12 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Mina grannar bråkar nästan varje dag. Jag tror aTT de bråkar i alla fall. De pratar inte ett spårk jag förstår. Jag vet inte om jag ska göra något. Jag vet inte ens var exakt dem bor. Vad borde jag göra?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Så som jag uppfattar det så undrar du om huruvida man ska agera då man hör sina grannar bråka.

Hur ser regleringen ut vad gäller ingripande?

I svensk lag så saknas bestämmelser vad gäller skyldighet att ingripa för att hjälpa någon i nöd eller då man ser någon utsättas för brott. För att ge ett konkret exempel så finns det ingen skyldighet att hjälpa någon som riskerar att drunkna.

En förälder som står under garantställning har däremot en skyldighet att ingripa om deras barn riskerar att råka illa ut. Detsamma gäller för tex poliser och badvakter som i sina yrkesroller har en garantställning.

Vad kan du göra?

Ett bråk mellan två personer behöver inte vara något brottsligt. Eftersom du inte förstår vad som sägs kan det vara svårt att avgöra vad som försigår. Skulle du däremot misstänka att någon utsätts för brott så som tex misshandel så kan ett telefonsamtal vara tillräckligt. Kontaktar du larmcentralen dvs. 112 så meddelar de dig hur du ska agera.

Hoppas att svaret varit till hjälp. Du får gärna vända dig till oss på Lawline igen om du har fler eller andra frågor.

Allt gott,

Tilde Skånvik
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå CJag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-10-14 11:43
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2216)
2019-10-19 Brottsligt att propagera för att något ska avkriminaliseras?
2019-10-17 Vad kan jag göra om jag vill att en person slutar kontakta mig?
2019-10-15 Var vänder man sig om man önskar besöka en person i fängelse?
2019-10-12 Hur ska man agera när grannar bråkar?

Alla besvarade frågor (73804)