Hur ska en bouppteckningen göras samt vad händer då arvtagare till tidigare dödsbo dör.

Hej

Vår far avled i september 2017.

Dödsboet äger hans 50% i villan han delade med sin sambo. Vi har inte sålt huset för sambon bor kvar där.

Vi var 3 syskon som ärver fadern men vår yngsta bror har nu i juni 2018 avlidit. Inom 3 månader ska bouppteckning efter vår bror vara klar & jag undrar hur jag nu går vidare.

Vad behöver jag göra för att min brors bouppteckning ska bli riktig?

Tacksam för hjälp

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Arv kan endast tagas av den som lever vid arvlåtarens död (1 Kap 1 § Ärvdabalken). Ifall din bror inte har några barn ärver i följande led föräldrar, syskon och syskonbarn (2 Kap 1 och 2 §§ Ärvdabalken). Den som har rätt att ta arv först efter att en annan arvinge avlidit är delägare i dennes dödsbo men inte i arvlåtarens (18 Kap 1 § Ärvdabalken). Detta innebär er brors del i arvet från er far kommer att räknas som en tillgång i er brors dödsbo och först sedan gå till hans arvingar.

Hur gör jag en bouppteckning.

När ska en bouppteckning göras.

Bouppteckningen är en förteckning på alla tillgångar och skulder som den avlidne hade då denne dog. Bouppteckningen ska upprättas senast 3 månader efter att personen dött (20 Kap 1 § Ärvdabalken).

Alla delägare i dödsboet ska få en kallelse till den sk. förrättningen.

Av vem ska en bouppteckning göras.

Förrättningen görs av två kunniga och trovärdiga godemän (20 Kap 2 § Ärvdabalken). Vad denna innebär i praktiken är att dödsbodelägare, efterarvingar eller ombud för dessa kan inte agera som förrättningsmän. En boutredningsman (den som företräder ett dödsbo och bl.a. ansvarar för att avveckla skulder) eller testamentsexekutor kan inte heller vara förrättningsman.

Vad ska framgå av bouppteckningen.

Av bouppteckningen ska bl.a. framgå när bouppteckningsförrättningen hållits, vilka som varit förrättningsmän, vilka som har uppgett boet, vilka som i övrigt varit närvarande eller kallade till förrättningen (20 Kap 3 och 6 §§ Ärvdabalken).

Vill du ha mer rådgivning eller hjälp av en jurist?
Då kan du använda dig av någon av våra andra tjänster:

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom tre dagar för 995 kr, klicka här

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom 24 h för 1495 kr, klicka här

- Boka tid med en jurist för 1677,50 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

Vänligen,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Bouppteckning och arvsskifte? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000