Hur ska arbetsgivaren förlägga sommarsemestern?

FRÅGA
Jag ska börja på ett nytt jobb den 1 juli och funderar på vilken rätt till semester jag har under sommaren Jag förstår att det isåfall handlar om obetald semester. Har jag 25 obetalda semesterdagar att ta ut, där fyra samlade veckor ska ligga under perioder juli-augusti?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ett semesterår är från 1 april ett år till och med 31 mars nästa år (3 § semesterlagen). Eftersom du börjar 1 juli har du rätt till 25 semesterdagar under semesteråret (4 § semesterlagen).

Lagens utgångspunkt är att intjänandeåret är motsvarande tid före semesteråret vilket innebär att du inte har tjänat in någon semester och därmed har 25 obetalda semesterdagar (3-4 § semesterlagen). Det går dock att avtala om semesteråret ska sammanfalla intjänandeåret. Det går att avtala om detta personligen med arbetsgivaren men också genom kollektivavtal. Om det inte finns något avtal om annat så har du således endast obetalda semesterdagar.

Om ni inte avtalat om annat så ska din semesterledighet förläggas så att du får en ledighetsperiod bestående av minst fyra veckor under juni-augusti. Arbetsgivaren får dock förlägga din semesterperiod till en annan tid om särskilda skäl kräver det (12 § semesterlagen).

Således stämmer det att du har 25 semesterdagar att ta ut. Dessa är förmodligen obetalda. Som utgångspunkt ska arbetsgivaren förlägga en ledighetsperiod på fyra veckor under juni-augusti.

Hoppas det var svar på dina frågor!

Vänligen,

Hanna Rappmann
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Semester och semesterersättning (363)
2021-07-26 Kan semesterersättningen vara inräknad i lönen?
2021-07-20 Kan arbetsgivaren neka när jag vill ta ut mina semesterdagar?
2021-07-12 Har jag rätt att ta ut semesterdagar under min provanställning?
2021-06-24 Är man skyldig att svara i telefon när chefen ringer under semestern?

Alla besvarade frågor (94270)