Hur ser arvsrätten ut när jag är gift med en man som har två barn?
Är gift med man som har 2 barn, har själv inga barn. Hur är arvsrätten om min make dör?
Lawline svarar
Hej och tack för att du har vänt dig till oss med din fråga!
Det aktuella lagrummet för din fråga är Ärvdabalken (ÄB). Jag förutsätter att det inte finns något testamente utifrån din fråga. Eftersom hans barn inte är era gemensamma barn kommer jag kalla dem för särkullbarn, då det är det som används i lagstiftningen.
Hur arvsrätten ser ut efter din make
Inledningsvis kan vi konstatera att barn, även kallat bröstarvingar är de första som har arvsrätt efter sina föräldrar, (2 kap. 1§ ÄB). Men är den avlidne gift så ska maken ärva den avlidne med fri förfogande rätt. Det innebär att man får göra vad man vill med egendomen men man får inte testamentera bort den. Men det finns ett undantag, särkullbarn har rätt att få ut sin arvslott direkt, (3 kap. 1§ ÄB).
Däremot ska du veta om att som make har du alltid rätt att inneha 4 prisbasbelopp efter en bodelning och ett arvskifte. Alltså du har rätt till 4 x 45 500 kr = 182 000 när man slår ihop det du har och med du får efter bodelningen och arvskiftet. Skulle det inte räcka till, så har du rätt att få en del av särkullbarnens arv med fri förfogande rätt och de får en efterarvsrätt efter dig, (3 kap. 1§ ÄB).
Vad ni kan göra för att du ska få ärva din make
Skulle ni vilja lösa situationen så att även du får ärva din make, rekommenderar jag att ni författar ett testamente. En bröstarvinge har alltid rätt till sin laglott, vilket är halva arvslotten, (7 kap. 1§ ÄB).
Förslag 1
Alltså får ni antingen i ert testamente ange att du ärver din make, men barnen har rätt till sin laglott. Om ni vill kan ni ange att de har rätt till efterarv efter dig.
Förslag 2
Den andra möjligheten är att ni gör ett testamente där ni ärver varandra och barnen ges en efterarvsrätt. Men då finns det inte några garantier utan ni kan enbart be att barnen ska respektera testamentet. De kan alltså då kräva att få ut sin laglott ändå, (7 kap. 3§ ÄB).
Hoppas du känner att du har fått svar på din fråga, annars är du välkommen att kontakta oss igen!
Med vänliga hälsningar