Hur reglera det gemensamma ägandet av fritidshus med exmaken?

Hej!

Jag och min fd make äger ett fritidshus tillsammans. När han nu ska flytta ihop med sin partner vill jag veta om vi på något sätt behöver reglera ägandet för fritidshuset. Jag vill inte riskera att hans partner ska kunna komma att göra anspråk på fastigheten.

Lawline svarar

Hej, och tack för din fråga!

I korthet kan jag säga att det inte kommer att bli några problem med fritidshuset så länge de bara är sambor. Det kommer ju inte på något sätt att vara en gemensam bostad för dem - framförallt för att det är ett fritidshus - och kan heller inte ingå i en sambobodelning ifall de skulle göra slut senare.

Problem kan däremot uppstå om de skulle gifta sig. Vid en bodelning mellan gifta ingår ju allting som är giftorättsgods (9 kap. 1 § Ärvdabalken), vilket är allting som inte är enskild egendom. Detta skulle naturligtvis innefatta din före detta makes andel av fritidshuset. I en bodelning är det dock värdet som är det viktiga och inte de enskilda sakerna, så det skulle inte vara tvunget att hon fick del av just fritidshuset. Det kan dock naturligtvis inte uteslutas. Om din före detta make gifte sig men var med på att vilja "skydda" fritidshuset, kunde det göras till enskild egendom genom äktenskapsförord med den nya frun. Då skulle det inte ingå i bodelningen!

I övrigt kan jag varken se några risker eller lösningar, men jag hoppas att det här svaret blir till hjälp!

Hälsningar,

Thommy Södergård ÅkessonRådgivare
Public question details image

widgets.product.heading

widgets.product.title

Äktenskapsförord1995 kr

Upprättande av äktenskapsförord som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
widgets.product.warning