Hur påverkar ringa narkotikabrott möjligheten att ta körkort?

Hej! I början av året blev jag tagen vid Sverige - Danmark gränsen med 0,38 g cannabis och blev åtalad för ringa narkotika innehav, hur påverkar detta mig när jag ska ta körkort? Jag blev inte intagen på urin prov eller liknande och erkände allt. Mvh

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om du sedan tidigare har körkortstillstånd, d.v.s. om du har tillåtelse att övningsköra, så kan det bli aktuellt med ett körkortsingripande enligt Körkortslagen (KKL) 5 kap. Jag tolkar dock frågan som att du just nu inte håller på och tar körkort vilket skulle betyda att du varken har körkortstillstånd eller körkort.

Reglering för utfärdande av körkortstillstånd

Körkortstillstånd får meddelas endast för den som med hänsyn till sina personliga och medicinska förhållanden kan anses lämplig som förare av ett körkortspliktigt fordon, se KKL 3 kap. 2§ 1 st. Lämplighet med hänsyn till personliga förhållanden förutsätter att sökanden inte är opålitlig i nykterhetshänseende, något som främst tar sikte på eventuella nykterhetsanmärkningar mot en körkortshavare. Har en person blivit omhändertagen enligt Lagen om omhändertagande av berusade personer m.m. (LOB) eller om andra uppgifter finns om bruk av rusgivande medel som narkotika eller olika läkemedel så kan det tyda på att en person inte är pålitlig i nykterhetshänseende (se prop. 1975/76:155 s. 77-78). Vad gäller de medicinska förhållanden så avser det i sin tur på de fall då det finns någon form av missbruk vilket utgör ett hinder för innehav av körkort enligt gällande föreskrifter om medicinska krav för innehav av körkort m.m.

Om Transportstyrelsen vid prövning av en ansökan om körkortstillstånd finner att sökanden inte förekommer i belastningsregistret, misstankeregistret och ingen uppgift om någon LOB förekommer i vägtrafikregistret så behöver ingen ytterligare utredning om sökandens personliga förhållanden göras, se Körkortsförordning (KKF) 3 kap. 7§. Motsatsvis kan alltså utläsas att utredning kan behövas göras om en person förekommer exempelvis i belastningsregistret. Är du dömd för ringa narkotikabrott till böter så kommer det exempelvis att finnas i belastningsregistret i 5 år, se Lagen om belastningsregister 17§ 1 st. 9 p.

Om Transportstyrelsen är osäker på huruvida en person är lämplig som körkortsinnehavare så kan de inhämta yttrande från olika myndigheter så som polis eller socialnämnd, se KKF 3 kap. 8§. Syftet med ett sådant yttrande är att få mer konkreta uppgifter om omständigheter som har betydelse för att bedöma sökandens lämplighet som innehavare av körkort. Det kan handla exempelvis om en persons alkohol- eller narkotikabruk.

Bedömningen i ditt fall

Huruvida det narkotikabrott som du dömts för kommer påverka din möjlighet att ta körkort i framtiden beror alltså på flera omständigheter och är svårt för mig att bedöma. Det kan bero dels på huruvida det finns andra nykterhetsanmärkningar eller brott, dels på hur gamla dessa förseelser är. En nykterhetsanmärkning eller narkotikabrott som ligger långt tillbaka i tiden kommer ju inte beaktas på samma sätt som ett alldeles färskt brott. Det säger ju inte på samma sätt något om din livsföring vid tiden för körkortsansökan. Vidare beror det ju även på vilka omständigheter som framkommer vid en eventuell utredning av Transportstyrelsen. Finns det endast ett ringa narkotikabrott som ligger flera år tillbaka i tiden har jag dock svårt att se att det skulle ha någon påverkan.

Möjliga konsekvenser om utredning visar på opålitlighet

Om Transportstyrelsen skulle finna att du är opålitlig i nykterhetshänseende så kan de meddela en spärrtid (en bestämd tid under vilken du inte får göra en ansökan på nytt) som kan vara allt mellan 1 månad till 3 år, se KKL 3 kap. 9§. Om de skulle vara osäkra i sin bedömning efter utredning så kan de förena ett körkortstillstånd med villkor om läkarintyg, se KKL 3 kap. 10§.

Om de skulle överväga att avslå din ansökan, avslå och meddela spärrtid eller bifalla men med villkor så måste de först underrätta dig och du får möjlighet att yttra dig före beslutet. Myndigheten har en kommunikationsskyldighet, se Förvaltningslagen 25§.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Anja BartholdssonRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Offentlig rätt och Trafik och körkort? Vi hjälper dig till fast pris!

Körkortsärende4995 kr

Gäller ett yttrande eller överklagande. Du skriver själv under och skickar in yttrandet eller överklagandet. Vill du hellre bli företrädd av Lawline? Vänligen klicka här.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning