Hur påverkar ett testamente min arvslott?

2017-11-24 i Laglott
FRÅGA
Min pappa har avlidit. Vi är 4:a halvsyskon. Pappa har testamentetat sin del i en bostadrätt till sin sambo. Var tas detta arv ifrån?Påverkar det mitt arv som särkullsbarn eller dras dessa pengar från dom 50% som man kan styra över helt och hållet. Tack på förhand
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I första hand är det barnen som har rätt till lika delar av det som finns i kvarlåtenskap (2 kap. 1 § ärvdabalken). Med kvarlåtenskap menas den egendom som tillhörde den avlidne.

Precis som du är inne på så är hälften av arvslotten det som utgör den så kallade laglotten (7 kap. 1 § ärvdabalken). Det betyder att hälften av kvarlåtenskapen inte går att testamentera bort och i ditt fall så kommer delen i bostadsrätten gå från de 50 % som man kan styra över. Om värdet på den bostadsrätten överstiger 50 % så har ni halvsyskon rätt att få mellanskillnaden. Om det borttestamenterade (delen i bostadsrätten) är mer än 50 % så krävs att man jämkar testamentet för att få sin laglott (7 kap. 3 § ärvdabalken).

Kort sagt så beror det på värdet på bostadsrätten jämfört med värdet på den resterande kvarlåtenskapen om det påverkar ditt arv, men du som barn har rätt till minst en fjärdedel (eftersom ni var fyra barn) av hälften av kvarlåtenskapen.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Vill du ha mer rådgivning eller hjälp av en jurist?
Då kan du vända dig till vår telefonrådgivning eller boka tid med en jurist

- Boka tid med en jurist för 1677,50 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

Med vänliga hälsningar,

Andreas Grundstedt
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?