Hur mycket skadestånd kan jag få och hur går jag tillväga?

2019-07-26 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
HejJag blev misshandel och slagen i ansiktet och Dödshot och Detta registreras i polisranmällaHur mycket ska få skadestånd och Hur ska jag få detta Tack
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När du blivit utsatt för brott finns tre olika typer av ersättning som du kan vara berättigad till nämligen skadestånd, försäkringsersättning och/eller brottsskadeersättning. Varifrån du får ersättning beror på omständigheter som t ex ifall polisanmälan leder vidare till rättegång eller om den läggs ned. Jag har skrivit lite om de olika typerna av ersättning i ett tidigare svar.

Jag skulle rekommendera att du fört kontaktar ditt försäkringsbolag och ser om du har rätt att få ersättning för det du blivit utsatt för därifrån. Sen är det svårt för mig att svara på exakt hur mycket du kommer kunna få då det beror på hur allvarligt händelsen klassificeras. Men som du beskriver det låter det som om det är fråga om misshandel av normalgraden, BrB 3 kap 5 §. Med utgångspunkt i Brottsoffermyndighetens ersättningstabeller skulle jag gissa på att du har rätt till ersättning med ungefär 5 000 kr. Sen kan det bli mer om du t ex fått ärr efter slag och samt för dödshotet som detta bedöms utgöra olaga hot, BrB 4 kap 5 §.

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga!

vänlig hälsning!

Emilia Skantsi Flood
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2287)
2020-02-21 Är det brottsligt att ljuga om sin ålder för att få någon att vilja ha samlag med en?
2020-02-19 Syns det på mitt belastningsregister att jag blivit dömd för grovt rattfylleri om jag söker jobb på skola?
2020-02-17 Kan mitt ex få kontaktförbud?
2020-02-16 Tipsa polisen om brott

Alla besvarade frågor (77230)