FrågaOFFENTLIG RÄTTMyndigheter26/03/2018

Hur många gånger kan man anmäla en polis till JO?

Hej.

Hur många gånger kan man anmäla en polis till JO?

Lawline svarar

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Anser man att man själv eller någon annan blivit felaktigt behandlad av en myndighet eller en tjänsteman vid handläggningen av ett ärende kan man klaga hos JO. Vem som helst kan göra en anmälan, och man kan göra anmälan hur många gånger som helst.

JO får in flera tusen anmälningar om året och även om det är erfarna jurister som granskar anmälningarna så betyder det inte att anmälan varit obefogad för att den inte utreds. En anmälan kan ibland annat skrivas av på grund av att den varit opreciserad eller på något sätt svår att förstå, att den gäller allmänt missnöje, att den avser förhållanden som är under utredning hos en annan myndighet, att anmälan gäller händelser som ligger för långt tillbaka i tiden (ca två år). Det kan också handla om att det behövs fler uppgifter och att anmälan är anonym. Har det skett ett allvarligt tjänstefel och JO inte reagerat så råder jag dig att göra en ny anmälan och precisera den så mycket som möjligt.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga, och har du några ytterligare funderingar så är du välkommen att höra av dig till oss igen!

Med vänliga hälsningar,

Josefin TjernellRådgivare