Hur länge syns ringa narkotikabrott i belastningsregistret?

2017-11-23 i Narkotikabrott
FRÅGA
Hej!Igår var jag på fest och hade en exctasy tablett på mig som sedan polisen hittade i min ficka, alltså hade jag inte brukat den. Fick gå på förhör där ja fick veta att jag kmr få ringad narkotika brott pga innehavet. Jag är sedan tidigare ostraffad och min fråga är hur länge det kommer stå på belastningsregistret samt hur de ser ut när man ska börja söka jobb om 2-3månader, Är snart nyutbildad dataingenjör.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Påföljden för ringa narkotikabrott är böter eller fängelse i högst sex månader (2 § narkotikastrafflag). Om du blir dömd för ringa narkotikabrott och får böter som påföljd så kommer denna uppgift att skrivas in i ditt belastningsregister. Uppgiften kommer att ligga kvar och vara synlig i ditt register i fem år från det att du fick din dom (17 § lag om belastningsregister). Mindre troligt är att du får fängelse, men skulle det vara så försvinner denna uppgift från belastningsregistret tio år efter domen.

Vad gäller dina möjligheter att söka jobb efter en dom om ringa narkotikabrott så kan de självklart påverkas. Det är dock inte säkert att det har någon inverkan alls. Det är upp till arbetsgivaren att avgöra om denne vill anställa dig eller inte trots vad som står i ditt belastningsregister, det är inte förbjudet att anställa en person som är dömd för ett brott. Det behöver inte heller vara så att arbetsgivaren begär ut någon information ur ditt belastningsregister och kommer därför inte veta om att du har blivit dömd för ringa narkotikabrott.

Vänligen,

Johanna Matsdotter
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Narkotikabrott (565)
2021-11-30 Uppsåt vid narkotikabrott
2021-11-30 Påföljder vid narkotikabrott
2021-11-30 Är det lagligt att sälja cannabis blommor med mindre än 0.2 % THC?
2021-11-30 Vad kan jag få för straff för innehav av 200 cannabisplantor?

Alla besvarade frågor (97596)