Hur länge stannar mitt brott i belastningsregistret?

2019-04-27 i Polis
FRÅGA
Hej. När jag var 16 år så snattade jag en dricka från en butik. Personalen ringde polisen och när dem kom fram fick jag visa drickan jag stulit sedan ringde dem min mamma och lätt mig gå. Har inte fått någon böter. Har fått gå på förhör pga drickan och nu finns det snatteri på mitt belastningsregister. Hur länge kommer det stå i mitt belastnings register och får man lägga snatteri i mitt belastningsregister om de var en dricka på cirka 15kr som jag stulit
SVAR

Hejsan och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

När du blir dömd för ett brott hamnar det i belastningsregistret. Ett brott sparas inte för all framtid utan preskriberas efter en viss tid. Dessa preskriptionsregler kallas för gallringsbestämmelser. Huvudregeln är att brottets påföljd avgör hur länge belastningen finns registrerad innan den tas bort.

Brott som utförts av en person under 18 år
Som huvudregel är gallringstiderna mellan tre till fem år. Tiden avgörs efter hur grovt brottet anses vara. Eftersom det aktuella brottet var snatteri borde inte gallringstiden vara mer än tre år, dock kan inte jag med 100% säkerhet garantera att gallringstiden är tre år.

Sammanfattningsvis
Ett sådan brott borde preskriberas tre år efter beslutet. Jag skulle dock för att vara helt säker tipsa dig om att kontakta polisen för ta reda på hur länge just ditt brott stannar i belastningsregistret. Kontaktuppgifter hittar du här.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Hugo Wimby
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Polis (244)
2020-02-14 Har polisen gjort rätt när de kroppsvisiterade en femtonåring och sökte igenom hans elevskåp?
2020-02-13 Vem får lov att kroppsvisitera?
2020-02-12 Får polisen beslagta någons vapen?
2020-01-27 Kan polisen se att jag blivit dömd för gamla brott och påverkar detta resor till USA?

Alla besvarade frågor (77320)