Hur länge ska förälder betala underhållsbidrag till barn?

2017-05-13 i Underhåll
FRÅGA
Min son är 20 år, går sista året i gymnasiet ( han har gått om två år ) så totalt blir det fem års gymnasiestudier för honom.Han har fullt studiebidrag plus att han har lånat fullt studielån ( totalt 7 500 kr enligt honom själv ) varje månad.Han arbetar dessutom extra under helger inom hemtjänsten i den kommunen som vi bor i. Exakt hur mycket han tjänar vet jag inte.Jag har hittills betalat underhållsstöd till honom med 1573 varje månad.Min fråga är nu om jag har skyldighet att betala honom underhåll?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Föräldrar ska betala underhåll till barn, så länge det är skäligt och med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas ekonomi. När underhållsskyldighet bestäms, tar man också hänsyn till barnets egna inkomster och tillgångar. Generellt upphör underhållsskyldigheten när barnet fyllt 18 år, eller 21 år om barnet har en pågående skolgång (grundskola, gymnasieutbildning), 7 kap. 1 § FB.

I grunden har du en underhållsskyldighet när din son fortfarande läser på gymnasiet och är under 21 år. Däremot tar man också hänsyn till barnets egna inkomster och tillgångar när underhållets storlek bestäms. Försäkringskassan har ett faktablad där villkoren framgår mer precist, (HÄR).

Hoppas detta besvarade din fråga!

Med vänlig hälsning,

Mariam Ghazaryan
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Underhåll (1075)
2021-07-23 Vad gäller vid underhållsskyldighet för barn efter separation?
2021-07-15 Hur länge har föräldrar försörjningsplikt till sina barn?
2021-07-12 Underhåll till barn som är 20 år?
2021-07-08 underhållsbidrag

Alla besvarade frågor (94235)