Hur lång uppsägningstid har jag som är säsongsanställd?

FRÅGA
Har säsongsanställning inom trädgård. Men har ingen sluttid! Jag söker arbete under tiden o undrar hur lång uppsägningstid jag har om jag nu skulle få jobb någon annanstans?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Din fråga regleras i lagen om anställningsskydd (LAS). LAS är i stora delar semidispositiv, vilket innebär att den i angivna delar kan avtalas bort eller ändras genom kollektivavtal. Därför bör du kontrollera vad som anges i anställningsavtal och kollektivavtal som gäller för din arbetsplats. Finns det inget kollektivavtal gäller LAS.

Anställningens längd regleras ej i lag utan styrs av säsongens längd. Utgångspunkten är att säsongsanställningar är tidsbegränsade och kan ej sägas upp i förtid (5 § LAS). Undantag kan förekomma i anställningsavtalet och eventuellt i vissa kollektivavtal som i så fall kan ange att en månads uppsägningstid medges om vikariatet pågår tre månader eller längre. Uppsägningen ska vara skriftlig. Kollektivavtal kan också ange andra uppsägningstider.

Alltså är utgångspunkten att säsonganställningen ej kan upphöra i förtid. Dock rekommenderar jag dig att kontrollera vad som anges i ditt anställningsavtal, alternativt i kollektivavtalet, för att se om det där meddelas undantag från detta.

Hoppas mitt svar har varit till vägledning. Har du fler frågor och funderingar är du varmt välkommen att återkomma med dessa till oss på Lawline.

Vänligen,

Cornelia Isacson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
22 Hej kära bröder och systrar. Om du behöver ett seriöst lån mellan individer eller om du har ett stort projekt och behöver finansiering är jag tillgänglig för att ge dig lån från 15000 Kr till 5.000.000 KR. Den årliga räntan är 2%. För mer information kontakta mig så blir du nöjd: E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-17 22:37
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Uppsägning och avskedande (1334)
2019-09-12 Övergår en timanställning till fast tjänst per automatik eller måste man påtala detta för arbetsgivaren?
2019-09-11 Uppsägningstid utan skriftligt anställningsavtal
2019-09-10 Uppsägningstid vid provanställning
2019-09-04 Arbetstagares uppsägningstid enligt LAS

Alla besvarade frågor (72850)